Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este câștigătorul Eurovision 2024, Nemo Mettler. Melodia sa, "The Code", vorbește despre a fi non-binar

Elveția a câștigat Eurovision 2024, cu piesa "The Code", interpretată de Nemo Mettler. Competiția, aflată la ediția cu numărul 68, a fost marcată atât de controverse, cât și de tensiuni politice. De exemplu, prezența Israelului a fost contestată, din cauza războiului pe care această țară îl poartă în Fâșia Gaza.

Însăși piesa lui Nemo a stârnit controverse, mai ales din cauza faptului că artistul elvețian în vârstă de 24 de ani vorbește, în versurile sale, despre călătoria sa în care a descoperit că este o persoană non-binară. Pe scena din orașul suedez Malmo, Nemo a urcat îmbrăcat în haine feminine și a interpretat piesa care combină ritmuri de rap, drum and bass și operă.

Tot non binari sunt și interpreții irlandezi de la Bambie Thug, prezenți și ei la Eurovision.

Cine este câștigătorul Eurovision 2024, Nemo Mettler

"The Code este despre călătoria pe care am început-o în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar", a fost una dintre declarațiile lui Nemo, înainte de a concura.

La final, Nemo a precizat că intenția sa a fost ca acest concurs să transmită ideea de "pace și demnitate pentru fiecare persoană din această lume".

Nemo Mettler s-a născut pe 3 august 1999, în orașul elvețian Biel. De mic copil, Nemo a cântat la vioară, pian și tobe. El a început apoi să compună și să cânte vocal, iar în 2015 și-a lansat single-ul de debut, Clonfisch.

În 2016, Nemo a devenit celebru "peste noapte" printr-o apariție la televiziunea SRF, care a devenit imediat "virală" după ce lumea a auzit piesele sale.

În 2017, piesa "Du" a ajuns pe poziția a patra în topurile elvețiene, iar în 2018, el a primit patru premii elvețiene pentru muzică: distincția Cântecul anului, pentru single-ul "Du", Best Live Act, Best Hit și Best Breaking Act.

Anul 2020 a marcat startul unei perioade de schimbare pentru Nemo, când a început să lanseze melodii în limba engleză și a început să compună melodii și pentru alți artiști.

VEZI GALERIA
8 imagini

Nemo a explicat mesajul din piesa "The Code".

"Sunt atât de multe influențe în cântec. Am fost la opera pentru tineret, când aveam nouă ani, în orașul meu natal și cred că asta mi-a modelat o mare parte din munca mea de muzician, auzind acele melodii foarte clasice", a spus Nemo, într-un interviu pentru The Independent.

În muzica sa, Nemo abordează teme precum identitatea de gen, sănătatea mintală sau găsirea unui loc în această lume. În piesa sa "The Code", Nemo Mettler utilizează codul binar pentru a face o analogie la negru și alb sau la bărbat și femeie, în încercarea de a se autodescoperi.

"Asta mă face să fiu incredibil de mândru, nu pentru mine, ci pentru întreaga noastră comunitate, pentru toți cei care sunt non-binari, gender fluid, trans-sexuali, doar oameni, oameni care îndrăznesc să fie ei înșiși și oameni care trebuie să fie auziți și trebuie să fie înțeleși. Avem nevoie de mai multă compasiune, avem nevoie de mai multă empatie", a spus Nemo Mettler, după ce a primit trofeul.

Melodia "The Code" a fost scrisă de Nemo Mettler, împreună cu Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann și Linda Dale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE