Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Treziți-vă devreme în acest weekend pentru a vedea o un fenomen impresionant- cinci planete se vor alinia pe cer înainte de răsăritul soarelui, sâmbătă. Saturn, Neptun, Jupiter, Uranus și Mercur vor apărea împreună pe cer, dacă vremea va permite, potrivit Associated Press. Iată cum să observați ”parada planetelor”.

Când și unde pot fi văzute?

Ziua de 17 iunie este cea mai bună zi pentru observare. Cu toate acestea, în unele locații, alinierea poate fi vizibilă cu câteva zile înainte și după această dată, potrivit StarWalk.

Pentru cele mai bune priveliști, căutați un loc întunecat și o vedere clară a orizontului.

Mercur va fi ultimul care va apărea la vedere, cu aproximativ o oră înainte de răsăritul soarelui. Dacă ieșiți afară la acea oră, veți putea vedea toate cele cinci planete care se întind pe cer - de la Mercur, jos, la orizont, până la Saturn, mai sus pe cer - până la răsăritul soarelui.

Unele planete vor fi mai ușor de observat decât altele. Jupiter și Saturn vor fi destul de strălucitoare și vor fi cel mai ușor de văzut. Mercur va fi un pic mai slabă, deși este posibil să fie vizibilă cu ochiul liber. Pentru a vedea Neptun și Uranus, probabil că va trebui să scoateți o pereche de binocluri sau un telescop.

Se poate întâmpla să încurcați stelele cu planetele, mai ales dacă nu sunteți cunoscători ai spațiului. Ar putea fi ușor să îl deosebești pe Jupiter, deoarece va fi cel mai strălucitor obiect ceresc de pe cerul dimineții până la răsăritul Soarelui. Celelalte planete, însă, sunt mult mai slabe. Una dintre diferențe este că planetele, spre deosebire de stele, nu sclipesc. Iar dacă observați cerul de noapte pe tot parcursul anului, veți observa că planetele "vizitează" constelații diferite, în timp ce stelele rămân în poziții "fixe" una față de cealaltă

Cât de frecvent se întâmplă acest fenomen?

Unii oameni cred că planetele din Sistemul Solar pot forma o linie dreaptă atunci când sunt privite de la Soare. Cu toate acestea, planetele nu pot realiza o aliniere completă în trei dimensiuni. Chiar și o grupare mai lejeră într-un cadran (un sector de 90 de grade) este extrem de rară: toate planetele se adună într-un singur cadran doar de șapte ori în mileniul actual.

Planetele formează o linie, dar aceasta nu este perfect dreaptă. Toate planetele orbitează în jurul Soarelui aproape în același plan. Prin urmare, atunci când le vedeți de pe Pământ, celelalte planete par să se deplaseze de-a lungul eclipticii, traiectoria anuală a Soarelui pe cer.

În martie a existat o altă aliniere de cinci planete, cu o alcătuire ușor diferită. O aliniere cu trei planete va avea loc în iulie. Acest lucru se întâmplă atunci când orbitele planetelor le aliniază de o parte și de alta a Soarelui din perspectiva Pământului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE