Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine vrea să-și construiască o carieră pe baza tehnologiei cu cea mai rapidă creștere din acest momenr, la nivel mondial, poate să aleagă dintre cinci noi domenii de lucru care apar în Europa odată cu aprobarea legii privind Inteligența Artificială.

S-a vorbit mult despre ce locuri de muncă vor fi pierdute sau înlocuite odată cu progresul inteligenței artificiale (AI), dar s-a discutat puțin despre ce noi profesii ar putea veni în Europa din cauza acesteia.

Pentru că peisajul tehnologic de pe continent se schimbă atât de repede, Parlamentul European tocmai a aprobat Actul UE privind inteligența artificială, primul set de reglementări din lume pentru companiile care lucrează cu tehnologiile inteligenței artificiale, potrivit Euronews.com.

Locuri de muncă create în Europa datorită inteligenței artificiale

În aceste condiții, potrivit agențiilor de recrutare și studii independente, au apărut deja cinci noi locuri de muncă și au demarat și angajările.

  • Inginer responsabil cu inteligența artificială

Inginerul responsabil cu inteligența artificială dezvoltă, programează și antrenează algoritmi de inteligență artificială, astfel încât aceștia 'să poată funcționa ca un creier uman', conform unei definiții de la Microsoft. Pe site-ul propriu, Microsoft scrie că profesioniștii interesați de acest rol trebuie să aibă experiență în dezvoltarea de software, programare, știința datelor și ingineria datelor.

Potrivit unui raport, Job Market Prospects for Europe a remarcat că inginerii de inteligență artificială s-au numărat printre profesiile cu cea mai mare creștere în Italia și Elveția, acolo unde se află pe locul al doilea, respectiv, al treilea. Raportul arată că solicitanții din ambele țări ar avea nevoie de 'viziune computerizată, învățare a tehnologiilor automatizate și abilități de limbaj pentru a avea succes în aceste roluri'.

În Elveția, cei mai mulți candidați aveau cel puțin trei ani de experiență înainte de a obține unul dintre aceste locuri de muncă, iar în Italia, media a fost de aproximativ 19 luni de experiență.

  • 'Traducători' de Inteligență artificială

Aceasta este denumirea dată de firma de recrutare Protiviti, iar acești traducători de inteligență artificală sunt cunoscuți sub denumirea de 'prompt engineers'. Ei au sarcina de a se asigura că oamenii colaborează și comunică bine cu inteligența artificială. Traducătoii vor 'filtra' solicitările primite de marii chatboți de limbaj (LLM), precum ChatGPT, de la OpenAI, pentru a se asigura că AI le oferă cele mai precise răspunsuri posibile.

Acești 'traducători' ar putea, de asemenea, să ofere descrieri mai detaliate pentru ChatGPT, astfel încât să poată dezvolta ceva mai potrivit nevoilor respectivei afaceri, potrivit companiei britanice Robert Half. De exemplu, 'inginerii traducători' ar urma să specifice structura, numărul de capitole și lungimea rezumatului fiecărei secțiuni dintr-o documentație de afaceri.

"Prompt engineer este, prin urmare, atât un expert în IT, cât și un analist de afaceri, în același timp. Pe lângă cunoștințe tehnice, el vine cu abilități de comunicare și analitică", a spus Christian Schmitz, consultant de recrutare în firma Robert Half. Ei pot debuta în această profesie fără a avea neapărat o diplomă universitară. Atât Protiviti, cât și Robert Half au programe personalizate create pentru următorii cinci ani.

  • Analist de securitate cibernetică bazată pe inteligență artificială (AI)

La fel ca și inginerul responsabil cu inteligența artificială, analistul de securitate cibernetică (sau analistul de operațiuni de securitate) reprezintă una dintre profesiile cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa, conform previziunilor LinkedIn pentru 2024. Acest aspect se vede cel mai mult în Germania, Italia, Suedia și Țările de Jos.

Analiștii de securitate cibernetică pun în aplicare standarde de securitate, identifică și evaluează factorii de risc și descoperă vulnerabilități în cadrul companiilor sau organizațiilor pentru a le proteja de atacurile cibernetice externe.

"Există întotdeauna riscul ca volumul mare de date introduse în AI să ajungă pe mâini neautorizate. AI nu își va revoluționa securitatea cibernetică proprie, dar dezvoltatorii de AI, care iau în considerare aspectele de securitate, vor fi deosebit de solicitați", a spus Sebastian Mayer, de la Protiviti.

  • Specialist sau consultant în tehnologie AI

În Luxemburg și Belgia, Comisia Europeană angajează deja consultanți sau specialiști în tehnologie AI, așa cum sunt ei denumiți. Această mișcare vine la o săptămână după ce Legea AI a fost adoptată. Fișa postului, postată prin nou-înființatul Birou European de Inteligență Artificială, arată că specialiștii în tehnologie AI vor aplica și supraveghea 'noi reguli pentru modelele de AI de uz general' și vor dezvolta 'coduri de practică de ultimă generație' pentru modul în care va fi utilizată AI.

Aceste locuri de muncă funcționează, de asemenea, în ceea ce privește instrumente, metode și repere pentru evaluarea gradului de acoperire a modelelor generale de AI și evaluarea riscurilor acestora. Pentru acest tip de loc de muncă, Biroul European de Inteligență Artificială caută persoane cu expertiză în evaluări, investigații și monitorizare a 'ecosistemului' de inteligență artificială. Comisia Europeană caută, în mod special, cercetători, informaticieni, ingineri de software și de date, cu o experiență în AI pentru aceste sarcini.

  • Ofițer de etică AI

Potrivit companiei Robert Half, ofițerii de etică ar urma să se asigure că utilizarea inteligenței artificiale în procesul de angajare sau alt impact al acesteia asupra angajaților vor fi corecte și echilibrate. De exemplu, ar putea să evalueze ce divergențe ar putea să apară atunci când se folosește o formă de AI în procesul de angajare, știind că, istoric vorbind, ar fi avantajați bărbații albi cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, după cum se arată într-o prognoză făcută de compania Robert Half.

Proiectul SHERPA - un grup de experți din șase țări europene - a recomandat, înainte de Legea UE privind AI, ca Uniunea Europeană să angajeze și să instaleze ofițeri de etică AI pentru 'supravegherea eticii AI în cadrul organizațiilor'. Cercetările lor au sugerat că ofițerii de etică AI ar trebui să fie pe poziții interne care 'combină înțelegerea științifică și tehnică cu conștientizarea etică și cea a drepturilor omului', atunci când oferă consiliere cu privire la utilizarea sistemelor AI. Astfel, ofițerul de etică ar trebui să fie independent și capabil să se pronunțe atunci când există o posibilă problemă legată de lezarea intereselor.

Acest job este asemănător cu cel al unui responsabil cu protecția datelor sau cu cel al unui responsabil șef pentru etică, posturi care există deja în cadrul Comisiei Europene, în Parlamentul European și în alte organisme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE