Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea privind inteligența artificială: Parlamentul European a adoptat un act istoric

Update: Parlamentul European a aprobat Legea privind inteligența artificială, norme care vizează reglementarea sistemelor de inteligență artificială în conformitate cu o abordare bazată pe riscuri.

Legea a fost adoptată cu 523 de voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri.

Proiectul, care avea nevoie de o aprobare finală după aprobarea la nivel politic și tehnic, va intra acum în vigoare cel mai probabil în luna mai a acestui an.

Știrea inițială: Parlamentul European se pregătește de ultimul pas pentru reglementarea Inteligenței Artificiale în țările membre: votul final în privința AI Act.

Dacă proiectul negociat cu statele membre trece de vot, europarlamentarii promit că noua legislație va aduce mai multe drepturi utilizatorilor.

Adoptarea primei legi care reglementează utilizarea inteligenței artificiale a ajuns la votul final, după un proces lung care se va încheia în 2026, când fiecare punct al legii va trebui respectat în țările membre.

Noua legislație interzice aplicațiile IA care prezintă un risc clar pentru drepturile fundamentale și impune cerințe stricte pentru companiile care dezvoltă aplicații utilizabile în educație sau sănătate.

Iar asta se aplică inclusiv în cazul autorităților statului, care vor fi obligate să fie transparente atunci când folosesc această tehnologie în interesul securității naționale.

”Toate utilizările de de fiecare dată când decizi să folosești această excepție ca autoritatea statului, ești obligat să notifici utilizarea respectivă către Autoritatea de Protecție a de tor personale și către relementatorul de piață, în așa fel încât, repet, să existe această urmă auditabilă a fiecărei utilizări a tehnologiei în spațiu public.”, explică europarlamentarul Dragoș Tudorache, unul dintre inițiatorii AI Act.

Companiile care creeaza aplicații cu AI trebuie să respecte mai multe reguli

Companiile care vor să creeze aplicații folosind Inteligența Artificială vor trebui să respecte și ele mai multe reguli. Dar vor avea un avantaj: până în 2026, fiecare stat membru va fi obligat să pregătească specialiști și să organizeze cel puțin câte un laborator în care companiile să testeze tehnologia dezvoltată și să o clasifice într-un grad de risc.

”Am învățat aici din greșeala GDPR-ului, de exemplu, care a fost o povară enormă pentru mai ales în companiile mici, învățând lecțiile de acolo. Tocmai asta. De ce am lucrat aceste semboxe tocmai pentru a permite mai ales celor mici să se ducă să bată la ușa acelui sembox pe care statul deține și să spun ok, vreau să intru eu să testez înainte de a merge piața și să mă asigur că sunt confort și pentru o seară ca în România.”, a adăugat acesta.

Cine nu respectă prevederile AI Act, indiferent că este vorba despre start-up-uri sau uriași tehnologici precum Google, Meta sau X, primește amenzi.

Acestea pot fi sume specifice impuse de către autoritățile europene sau procente de până 7% din venitul global. Adică zeci de milioane de euro. Votul final este programat pentru miercuri, la Strasbourg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE