Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deși în multe închisori sunt permise anumite obiecte, există în SUA și numeroase cărți care sunt adesea interzise în interior. PEN America - o organizație non-profit care luptă împotriva cenzurii - a publicat o listă extinsă și, uneori, de-a dreptul bizară, de titluri aflate pe lista celor interzise, potrivit Euronews Culture.

În timp ce majoritatea zecilor de mii de lucrări interzise sunt sancționate pentru ceea ce se consideră a fi conținut "sexual explicit" și în scopuri de securitate, altele sunt sancționate pentru detalii mai tehnice, cum ar fi dimensiunea lor.

"Conceptul comun care stă la baza cenzurii la care asistăm este acela că anumite idei și informații reprezintă o amenințare", spune autorul principal al raportului, Moira Marquis, manager senior al PEN în cadrul departamentului de scriere pentru închisori și justiție.

Interzicerea cărților este un subiect controversat în SUA, mai ales că anumite state guvernate de republicani (în special Florida) au fost acuzate de cenzură excesivă în școli. Florida este, de asemenea, pe primul loc în topul statelor americane cu cele mai multe cărți interzise în închisori, cu 22 825 de titluri.

Iată o listă a unora dintre cele mai importante (și surprinzătoare) lucrări.

1. "Prison Ramen"

Cel mai des întâlnit titlu care apare pe listă, "Prison Ramen: Rețete și povești din spatele gratiilor" (2016) a fost scris în colaborare de actorul american Clifton Collins Jr. și de Gustavo "Goose" Alvarez - el însuși fost deținut. Acesta include rețete simple și mărturii ale deținuților despre cum să aducă o notă de savoare în viața monotonă din închisoare.

2. "Cele 48 de legi ale puterii"

Un best-seller New York Times, "Cele 48 de legi ale puterii" (1998) este unul dintre cele mai cunoscute titluri ale autorului american Robert Greene, care a fost încoronat acum ca un "clasic" și comparat cu un echivalent modern al cărții "Prințul" lui Machiavelli. Nu este surprinzător faptul că această carte este adesea solicitată în bibliotecile închisorilor din SUA, însă faptul că se concentrează pe modul de dobândire a puterii a făcut-o nepopulară în rândul autorităților.

Greene însuși s-a pronunțat împotriva cenzurii din închisori, numind-o o "formă de control". "Este forma supremă de putere a manipulării," a spus el.

3. "Fata cu tatuaj în partea de jos a spatelui"

Comedianta și actrița americană Amy Schumer a devenit cunoscută prin umorul picant și cu autoironia, pe care cartea sa de memorii din 2016 le are din plin - și a devenit un bestseller New York Times.

Cu toate acestea, oficialii din Florida nu se numără printre fanii săi, semnalând-o pentru referințele sale sexuale explicite și pentru că reprezintă "o amenințare la adresa securității, ordinii sau obiectivelor de reabilitare ale sistemului penitenciar sau a siguranței oricărei persoane".

4. "The Art of War"

Lucrarea - ale cărei 13 capitole enumeră diferite strategii și tactici de folosit pentru război - pare să aibă un farmec deosebit pentru bandele din închisori, ceea ce îl face un titlu nedorit pentru oficialii penitenciarelor din SUA.

5. "Cuba Libre"

Romanul istoric din 1998 al lui Elmore Leonard spune o poveste de crimă și aventură plasată în ajunul războiului hispano-american din 1898. Oricât de aclamată și captivantă ar fi cartea lui Leonard, aceasta a ridicat sprâncenele autorităților din Michigan, care au pus-o pe lista lor de "restricție".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE