Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța: Taxă minimă de livrare a cărților pentru a ajuta librăriile care se luptă cu marile companii

Guvernul francez a anunțat că va introduce o taxă minimă pentru comenzile de livrare de cărți sub 35 de euro. Această taxă minimă de 3 euro va ajuta micile librării independente care se luptă să concureze cu Amazon și alți giganți ai comerțului online, relatează Euronews Culture.

„Acest lucru va adapta industria cărții la era digitală prin restabilirea unui echilibru între marile platforme de comerț electronic, care oferă livrare practic gratuită pentru cărți, indiferent de mărimea comenzii. Librăriile nu pot egala aceste prețuri de livrare. Taxa de livrare de 3 euro nu este disuasivă pentru cumpărătorii de cărți, iar pragul de 35 de euro va favoriza comenzile grupate, ceea ce este virtuos din punct de vedere ecologic”, au declarat într-o declarație comună ministerele Culturii și Finanțelor din Franța.

Pe pagina sa de internet, Ministerul Culturii din Franța descrie piața de carte ca fiind „prima dintre industriile culturale” și spune că magazinele mici, locale, sunt deosebit de importante pentru această industrie.

Aproximativ 3.500 de librării independente

Un raport prezentat anul trecut în Senatul francez notează că atât Amazon, cât și Fanc reprezintă 80% din vânzările de cărți online din Franța și că poziția dominantă a acestor companii le permite să ofere livrări gratuite, subminându-și astfel rivalii.

Nu este prima dată când guvernul francez adoptă măsuri pentru a egaliza condițiile de concurență. Din 1981, Franța a impus prețuri fixe pentru cărți, cu o reducere maximă de 5%, iar în 2010 a extins această lege pentru a acoperi și cărțile electronice.

În 2014, guvernul francez a introdus o lege care interzice livrările gratuite de cărți, dar Amazon și alți vânzători, precum Fnac, au răspuns prin perceperea unei taxe simbolice de 1 cent pe livrare. Librăriile locale percep de obicei până la 7 euro pentru expedierea unei cărți.

În decembrie 2021, a fost adoptată o lege pentru a elimina portița de 1 cent printr-o taxă minimă de livrare, dar legea nu a putut intra în vigoare până când guvernul nu a decis mărimea acestei taxe.

Ajutor în caz de pandemie

În timpul pandemiei, guvernul francez a introdus acoperirea costurilor de expediere a librăriilor independente pentru a încuraja vânzarea la distanță.

Miniștrii de atunci ai economiei și culturii, Bruno Le Maire și Roselyne Bachelot, au anunțat în noiembrie 2020 un mecanism de ajutorare a librăriilor pentru a-și continua activitatea prin vânzări online. Statul a suportat costurile de expediere a cărților în perioada de izolare, permițându-le librăriilor să perceapă de la clienții lor doar costurile de expediere la rata minimă legală de 0,01 euro.

Bruno Le Maire a declarat că guvernul este „pe deplin mobilizat pentru a sprijini întreprinderile locale afectate de criză” și că noul dispozitiv permite „librăriilor independente să își dezvolte activitatea de vânzare la distanță fără nicio diferență de costuri de livrare cu marile platforme digitale”.

Bachelot a declarat atunci că, prin acoperirea costurilor de expediere, „statul este din nou alături de librării, restabilind o concurență loială și promovând vânzările lor la distanță”.

Franța trebuie acum să notifice UE cu privire la planurile sale și poate introduce taxa minimă la șase luni după ce Comisia Europeană le aprobă.

Asociația librăriilor franceze SLF (Syndicat de la librairie française) a publicat vineri, 23 septembrie, o declarație în care afirmă că taxa de 3 euro este insuficientă, deoarece înseamnă că librăriile vor continua să vândă în pierdere atunci când vor expedia cărți către clienți. SLF a solicitat guvernului să reducă taxele poștale franceze pentru expedierea cărților.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE