Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de manuscrise istorice din întreaga lume, expuse la Londra

Cincizeci de manuscrise istorice din întreaga lume sunt expuse la Londra. Printre exponate regăsim o scrisoare trimisă lui Napoleon al III-lea sau o scrisoare adresată regelui Richard al II-lea, în timpul războiului de o sută de ani dintre Anglia și Franța.

Evenimentul, numit sugestiv Gold, adună 50 de exemplare din 20 de țări diferite, scrise în 17 limbi, cu o vechime de peste 1.500 de ani.

Annabel Gallop, șefa Secției Asia de Sud-Est, Biblioteca Britanică: „Aurul a fost apreciat peste tot in lume datorită calităților sale deosebite. Este maleabil și moale, dar nu se pătează, spre deosebire de argint, de exemplu, care se pătează în timp, aurul nu se schimbă niciodată, așa că strălucirea aurului vorbește un limbaj universal în toată lumea și acest lucru este dovedit de lucrurile pe care le vedem aici. Constatăm că oamenii, fie că sunt în Cairo, în secolul al XIV-lea, sau în Constantinopol, în secolul al șaptelea, folosesc aurul în același mod, pentru a exprima venerația și reverența față de lume.”

Unul dintre cele mai prețioase obiecte expuse este un mini Coran din Persia care datează din secolul al XVI-lea sau al XVII-lea. Are coperți din aur și este protejat de o carcasă de jad.

Eleanor Jackson, curator Secțiunea Manuscrise Iluminate, Biblioteca Britanică: „Cred că aurul este folosit aici ca un fel de limbaj al diplomației. Este o modalitate de a-l onora pe Richard, dar și de a-l impresiona cu bogăția și cultura curții franceze. Și asta face din el un cadou frumos, pe care el îl va prețui și care va avea un impact puternic asupra lui.”

Trimisă împăratului Napoleon al III-lea, acestă scrisoare este redactată cu cerneală de aur de către unul dintre sultanii Malaeziei.

Annabel Gallop, șefa Secției Asia de Sud-Est, Biblioteca Britanică: „El a scris această scrisoare frumoasă cu o mulțime de fraze calde, multe complimente, dar a făcut-o într-un mod inteligent, fără să spună, de fapt, nimic. Așa că folosirea aurului în această scrisoare este mai degrabă ca o perdea de fum, pentru a ascunde faptul că scrisoarea nu are, de fapt, un mesaj real.”

Manuscrisele fac parte din colecția British Library, iar expoziția prezintă diferite tehnici prin care aurul este incorporat în texte care reprezintă cele cinci mari religii ale lumii: creștinismul, islamul, hinduismul, budismul și iudaismul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE