Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proaspăt eliberat, traficantul de arme Viktor Bout intră în politică

Viktor Bout, traficantul rus de arme eliberat joi după 14 ani în închisoare în Statele Unite în schimbul vedetei americane de baschet Brittney Griner, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), ultranaţionalist şi loial Kremlinului, a anunţat luni liderul formaţiunii.

Într-un video postat pe Telegram, liderul LDPR Leonid Sluţki, aflat pe o scenă lângă Bout, a spus: „Vreau să-i mulţumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o şi să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”. În ciuda numelui său, LDPR a promovat de la fondarea sa în 1991 o ideologie dură, ultranaţionalistă, chemând Rusia să recucerească ţările fostei Uniuni Sovietice.

Fondatorul şi liderul său de lungă durată, Vladimir Jirinovski, şi-a câştigat o reputaţie de showman politic pentru declaraţiile scandaloase şi comportamentul excentric până la moartea sa în aprilie.

Deşi văzut ca un candidat serios la putere în anii 1990, LDPR şi-a asumat de atunci un rol de subordonat în sistemul politic al Rusiei, făcând o opoziţie simbolică faţă de blocul la putere Rusia Unită, în timp ce sprijină Kremlinul în majoritatea problemelor.

Partidul are o istorie de recrutare a unor personalităţi controversate în politica rusă. În 2007, Andrei Lugovoi, fost agent KGB căutat în Marea Britanie pentru uciderea cu un an înainte a ex-spionului rus Aleksandr Litvinenko, a fost ales în parlament din partea LDPR.

Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut "mereu" un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

S-a oferit să lupte în Ucraina

„Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin”, a afirmat Viktor Bout. Fost ofiţer al armatei sovietice, Bout, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine „pe deplin atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei”. „Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”, a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept „exemplu” pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Născut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene. Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE