Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Steve Bannon, condamnat la închisoare pentru sfidarea Congresului SUA

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Steve Bannon, care a fost unul dintre cei mai influenți consilieri ai fostului președinte american Donald Trump, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare deoarece a refuzat să coopereze cu ancheta parlamentară referitoare la asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington, sediul Congresului american.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Bannon va trebui să plătească și amendă de 6.500 de dolari, arată agenția AFP, preluată de Agerpres.

Decizia instanței va fi suspendată dacă Bannon face apel, a explicat judecătorul Carl Nichols la încheierea şedinţei tribunalului federal din Washington care a judecat cauza.

Donald Trump, citat să dea explicații comisiei de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului

De asemenea, fostul președinte american republican Donald Trump a fost citat să compară „"la sau în jurul datei de 14 noiembrie" în fața comisiei de anchetă parlamentară privind asaltul asupra Capitoliului, după alegerile parlamentare de la jumătate mandatului.

Într-o scrisoare făcută publică, Donald Trump urmează să prezinte până la 4 noiembrie, cu patru zile înainte de alegeri, o serie întreagă de documente, inclusiv un raport al tuturor comunicărilor sale din 6 ianuarie 2021.

„Recunoaştem că citarea unui fost preşedinte este o acţiune importantă şi istorică şi nu o tratăm cu uşurinţă", au scris aleşii democrat Bennie Thompson şi republican Liz Cheney.

O comisie parlamentară care anchetează evenimentele din 6 ianuarie 2021, din Statele Unite, îl plasează pe fostul președinte, Donald Trump, în „centrul” unei „tentative de lovitură de stat”.

Manifestanţii au luat cu asalt sediul Parlamentului după „încurajările” fostului preşedinte, a declarat Bennie Thompson, şeful aşa-numitei comisii „6 ianuarie”, în deschiderea unei serii de audieri care ar trebui să dovedească existenţa unei campanii deliberate de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Joe Biden.

„6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”, a spus Bennie Thompson. „Donald Trump a fost în centrul acestui complot”, a adăugat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE