Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China plănuiește să trimită astronauți pe Lună înainte de 2030, un alt pas în ceea ce pare a fi o nouă cursă spațială

China plănuiește să trimită astronauți pe Lună înainte de 2030, ceea ce ar reprezenta un alt progres în ceea ce este văzut din ce în ce mai mult ca o nouă cursă spațială. Statele Unite își propun să aducă astronauți pe suprafața lunară până la sfârșitul anului 2025.

Echipajul va include și un civil

Directorul adjunct al Agenției spațiale chineze cu echipaj uman, Lin Xiqiang, a confirmat obiectivul Chinei în cadrul unei conferințe de presă de luni, dar nu a oferit o dată specifică.

Lin a mai spus că țara intenționează să își extindă stația spațială orbitală cu echipaj cu un modul suplimentar. Un nou echipaj format din trei persoane este programat să se îndrepte spre stația Tiangong marți la bordul navei Shenzhou 16 și se va suprapune pentru scurt timp cu cei trei astronauți aflați deja la bord.

Noul echipaj include pentru prima dată un civil. Toți membrii echipajului anterior au făcut parte din Armata Populară de Eliberare, aripa militară a Partidului Comunist aflat la putere în țară.

Gui Haichao, profesor la cel mai important institut de cercetare aerospațială din Beijing, se va alătura comandantului misiunii Jing Haipeng și inginerului de nave spațiale Zhu Yangzhu ca expert în încărcătura utilă.

Spațiul, domeniu de competiție între China și SUA

China a finalizat stația spațială Tiangong în noiembrie cu cel de-al treilea din cele trei module, centrat pe modulul de locuit și de comandă Tianhe. Prima misiune spațială cu echipaj uman din 2003 a făcut din China a treia țară, după fosta Uniune Sovietică și SUA, care a trimis o persoană în spațiu.

China și-a construit propria stație după ce a fost exclusă din Stația Spațială Internațională, în mare parte din cauza obiecțiilor SUA privind legăturile strânse ale programelor spațiale chineze cu APL.

Spațiul este văzut din ce în ce mai mult ca un nou domeniu de competiție între China și Statele Unite - cele mai mari două economii ale lumii și rivali pentru influență diplomatică și militară. Astronauții pe care NASA îi va trimite pe Lună până la sfârșitul anului 2025 vor viza polul sud, unde se crede că craterele permanent umbrite ar fi pline de apă înghețată.

Planurile pentru baze permanente cu echipaj pe Lună sunt, de asemenea, luate în considerare de ambele țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la drepturile și interesele pe suprafața lunară. Legislația americană restricționează drastic cooperarea dintre programele spațiale ale celor două țări și, deși China afirmă că salută colaborările străine, acestea s-au limitat până acum la cercetarea științifică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE