Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial american: Balonul chinezesc doborât de SUA trebuia să ajungă în Hawaii, dar a fost deviat de vânt

Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că balonul chinezesc, care a fost doborât pe 4 februarie avea iniţial o traiectorie ce l-ar fi dus deasupra Guam şi Hawaii, potrivit Reuters.

Acesta ar fi fost deviat de la curs din cauza vântului, a declarat miercuri un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, potrivit sursei citate.

Care a fost traseul balonului doborât de forțele SUA

Balonul, pe care autoritățile americane îl suspectează că ar fi fost de spionaj, în timp ce Beijingul spune că era un instrument civil de cercetare, a plutit în derivă peste Insulele Aleutine din Alaska, iar apoi a trecut prin Canada şi centrul Statelor Unite înainte de a fi doborât de armata americană în largul coastelor Carolinei de Sud, la 4 februarie.

Oficialii de la Beijing amintiseră că balonul era destinat utilizării civile și a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite din cauza forței majore.

Ministerul chinez de Externe a protestat împotriva acțiunilor SUA care au dus la doborârea unei sonde meteorologice chineze. Declarația corespunzătoare este postată pe site-ul Ministerului chinez de Externe.

”Partea chineză își exprimă nemulțumirea puternică și protestul față de utilizarea forței de către SUA pentru a ataca un balon civil fără pilot. China, după verificare, a notificat în mod repetat partea SUA că balonul este pentru uz civil și a intrat în [spațiul aerian] al SUA din cauza forței majore, a fost o situație complet neprevăzută”, se spune în mesaj.

Un reprezentant al Ministerului chinez de Externe a declarat mai devreme că scopul balonului „este de natură civilă, sonda, în special, este folosită pentru cercetări meteorologice”.

Potrivit acestuia, „din cauza vântului puternic de vest, balonul a pierdut controlul și a deviat de la cursul stabilit”.

Ministerul chinez de Externe și-a exprimat regretul că situația anormală a dus la faptul că sonda meteorologică a ajuns în spațiul aerian al SUA și și-a exprimat disponibilitatea de a menține contactul cu autoritățile americane pentru a rezolva situația. În legătură cu incidentul, secretarul de stat american Anthony Blinken a amânat o vizită în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE