Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ChatGPT a picat testele de evaluare pentru elevii de clasa a șasea din Singapore. S-a încurcat la adunări banale

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

ChatGPT, aplicație software concepută de compania OpenAI pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului, a picat testele de evaluare la matematică și la științe pe care susțin elevii de clasa a VI-a în Singapore. Chatbotul a făcut greșeli la adunări simple și nu a putut înțelege nicio diagramă, scrie publicația The Straits Times.

În schimb, aplicația ce are la bază inteligența artificială a învățat din greșeli și a dat răspunsurile corecte în momentul în care a fost testată de jurnaliștii publicației Business Insider.

Portalul singaporez The Straits Times a vrut să afle dacă aplicația ChatGPT este capabilă rezolve testele pe care trebuie să susțină elevii la absolvirea ciclului primar. Este vorba despre evaluările pe care copii de 12 ani din Singapore ar trebui să le promoveze, iar în funcție de rezultate află la ce școală gimnazială vor urma mai departe.

Astfel, ChatGPT a fost pusă să răspundă la întrebările incluse în testele PSLE din 2020, 2021 și 2022 la matematică, știință și limba engleză.

În medie, chatbotul a răspuns corect la 16 întrebări dintre cele 100 în cadrul celor trei teste la matematică, notează The Straits Times. Aplicația nu a putut înțelege sau să răspundă unor întrebări referitoare la diagrame sau grafice.

De exemplu, aplicația ChatGPT a fost pusă să adune cifrele 60,000, 5,000, 400, și 3. Răspunsul oferit a fost 65.503, când, de fapt, cel corect este 65,403, precizează publicația singaporeză. În schimb, ChatGPT a răspuns corect atunci când a fost pus să facă aceeași adunare de către Business Insider.

Pe de altă parte, ChatGPT s-a descurcat ceva mai bine la testul de științe, unde a obținut în medie 21 de puncte din 100.

La proba de limbă engleză, ChatGPT a oferit, în medie, 11 răspunsuri corect dintr-un total de 20, după ce a fost pus să rezolve trei teste. De exemplu, a întâmpinat probleme la întrebările ce conțineau cuvinte cu mai multe semnificații. Nu a ținut cont de contextul întrebării, în care cuvântul "valoare" se referea la principiile morale și a răspuns ca și cum ar fi avut legătură cu valoarea monetară.

ChatGPT a fost dezvoltat de compania OpenAI și a fost lansat în noiembrie 2022. Până la sfârșitul lunii ianuarie, aplicația avea 100 de milioane de utilizatori.

Incapacitatea robotului de a promova examenele de clasa a șasea din Singapore este surprinzătoare, în condițiile în care a reușit să ia examenul final la școala de afaceri Wharton, a rezolvat testele la patru cursuri de la Facultatea de Drept și a trecut fără probleme un examen de licență în domeniul medical în SUA.

În prezent, universitățile revizuiesc examenele, de teamă că studenții ar putea recurge la folosirea roboții de inteligență artificială pentru a trișa.

Reprezentanții de la OpenAI și de la Ministerul Educației din Singapore nu au răspuns imediat solicitării Insider pentru comentarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE