Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CEO-ul Google, Sundar Pichai, se întoarce în instanță pentru a apăra gigantul tehnologic

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a fost citat marți, pentru a doua oară în două săptămâni, la un tribunal american pentru a depune mărturie într-un proces antitrust care amenință să dărâme un pilon al imperiului internetului pe care a contribuit la construirea acestuia, potrivit Associated Press.

Mai multe procese antitrust

În ultima sa înfățișare în fața instanței din San Francisco, Pichai a petrecut mai mult de două ore pentru a apăra practicile comerciale ale magazinului Google Play Store, care distribuie aplicații pentru software-ul Android al companiei, care echipează majoritatea smartphone-urilor din lume.

Epic Games, creatorul popularului joc video Fortnite, încearcă să convingă juriul că un sistem de procesare a plăților din Google Play, care percepe un comision de 15% până la 30% din achizițiile din aplicații, afectează în mod ilegal consumatorii și dezvoltatorii de software. Potrivit Epic, Google colectează aceste comisioane, folosindu-și forța de piață pentru a zădărnici magazinele de aplicații Android concurente - o strategie care duce la creșterea prețurilor și descurajează inovația.

Aceasta face ecoul unui caz anterior pe care Epic l-a intentat împotriva Apple, producătorul iPhone, care este descris alternativ ca dușman și aliat al Google în acest proces.

Cea mai recentă mărturie a lui Pichai a avut loc la 15 zile după ce acesta a călătorit la Washington DC, pentru a depune mărturie într-un proces antitrust separat care se învârte în jurul acuzațiilor Departamentului de Justiție potrivit cărora Google a înăbușit concurența și inovația prin abuzul de putere al motorului de căutare dominant care a lansat compania în 1998.

Deși cele două procese se desfășoară la capete opuse ale țării și cercetează părți diferite ale unei companii pe care investitorii o evaluează la 1.700 de miliarde de dolari, ele abordează cel puțin două aspecte comune - puterea imensă a Google și relația neobișnuită pe care o are cu Apple, o putere tehnologică și mai mare.

Concurența cu Apple

O parte esențială a apărării Google împotriva acuzațiilor conform cărora Play Store-ul său ar exercita un monopol ilegal asupra aplicațiilor Android se bazează pe afirmația că societatea se confruntă cu o concurență majoră din partea iPhone-ului, a sistemului de operare mobil și a magazinului de aplicații al Apple.

Între timp, procesul intentat de Departamentul de Justiție împotriva Google la Washington se concentrează în mare parte pe acordurile pe care compania le-a negociat cu Apple pentru a se asigura că motorul de căutare al Google răspunde automat la interogările introduse pe iPhone-uri și pe browserul Safari al Apple.

"Facem posibile smartphone-uri mai accesibile", a spus Pichai despre Android, pe care Google îl oferă gratuit celor de la Samsung și altor producători de smartphone-uri în schimbul introducerii motorului de căutare al companiei și a altor servicii, precum Play Store, pe dispozitive. Acest lucru, a adăugat Pichai, "este foarte diferit de ceea ce face Apple".

După ce mărturia de luni a unui martor expert în procesul antitrust de la Washington a dezvăluit că Google a împărțit cu Apple 36% din veniturile sale din reclame obținute din interogările de căutare din Safari în 2021, Pichai a fost forțat să confirme cifra marți la San Francisco, sub interogatoriul adesea combativ al avocatului Epic, Lauren Moskowitz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE