Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce dă guvernul american în judecată Google și ce impact are această acțiune

Departamentul de Justiție al SUA și o coaliție de procurori generali de stat vor începe marți, la Washington DC, un proces de mare amploare, în care se susține că Google, deținut de Alphabet, a abuzat în mod ilegal de poziția sa dominantă pe piața motoarelor de căutare pentru a-și menține puterea de monopol.

Cum s-a ajuns la această situație și care este miza? Iată o trecere în revistă a aspectelor cheie ale cazului istoric împotriva colosului tehnologic, potrivit Euronews Next.

Care este teoria juridică a guvernului SUA?

Statele Unite și aliații lor susțin că Google a eliminat ilegal concurența prin plata a miliarde de dolari către Apple și alți parteneri de afaceri pentru a se asigura că motorul său de căutare va fi cel mai frecvent utilizat pe majoritatea telefoanelor și browserelor web.

Procesul intentat de guvern, depus în 2020 la o instanță federală, susține că aceste acorduri au fost concepute de Google pentru a fi "excluzive", refuzând accesul rivalilor la interogările de căutare și la clicuri și permițând Google să își consolideze dominația pe piață.

Google a acaparat în ultimii ani o cotă de piață de 90% în domeniul căutărilor în SUA, potrivit estimărilor guvernului.

Guvernul a declarat că acordurile privind browserele - care direcționează miliarde de căutări web către Google în fiecare zi - au avut ca rezultat reducerea posibilităților de alegere pentru consumatori și a inovației.

Care este poziția Google?

Google vede lucrurile diferit. Compania, care susține că nu a încălcat legislația antitrust, a declarat într-un dosar depus în ianuarie la tribunal că acordurile sale privind browserele au permis o "concurență legitimă" și nu "excludere ilicită".

Acordurile nu au împiedicat rivalii să își dezvolte propriile motoare de căutare și nici nu au împiedicat companii precum Apple și Mozilla să le promoveze, susține Google.

Mai degrabă, producătorii de telefoane și de browsere web au setat căutarea Google ca fiind cea implicită, deoarece doreau să ofere clienților lor o experiență de "cea mai bună calitate", a susținut Google în documentul depus în ianuarie. De asemenea, Google susține că utilizatorii de telefoane mobile pot schimba cu ușurință dacă doresc să utilizeze un alt motor de căutare.

Ce spune legea americană?

În general, nu este ilegal ca o întreprindere să încheie un acord cu un client care să îi excludă pe ceilalți. Astfel de înțelegeri exclusive sunt, într-adevăr, frecvente și nu fac obiectul unei examinări amănunțite din partea autorităților de reglementare atunci când o companie care nu are putere de piață nu poate afecta în mod semnificativ concurența.

Dar acordurile de exclusivitate pot încălca legislația concurenței (antitrust) în cazul în care o companie este atât de mare sau de puternică încât îi împiedică pe rivali să intre pe piață și nu poate dovedi că restricțiile pe care le impune asupra concurenței din industrie sunt compensate de un efect pozitiv asupra consumatorilor.

Departamentul de Justiție al SUA are sarcina de a demonstra că acordurile comerciale ale Google au afectat concurența în domeniul căutărilor. Google va avea propria sa șansă în cadrul procesului fără juriu, după ce guvernul își va prezenta argumentele, de a susține că înțelegerile sale sunt în beneficiul consumatorilor.

Ce se întâmplă dacă Google pierde?

Statele Unite și aliații lor nu solicită o sancțiune pecuniară, ci mai degrabă un ordin judecătoresc prin care să se interzică Google să continue presupusele practici anticoncurențiale.

Un astfel de ordin ar putea avea implicații comerciale semnificative pentru Google. De exemplu, guvernul SUA a afirmat în procesul său că instanța ar putea desființa compania ca o soluție.

În sens mai larg, Departamentul de Justiție ar putea susține că dorește să împiedice Google să își folosească presupusul monopol în domeniul căutării pentru a încheia acorduri exclusive pe piețele nou apărute, inclusiv pe cele ale inteligenței artificiale (AI).

Cazul este considerat ca fiind una dintre cele mai mari provocări la adresa puterii industriei de tehnologie de la momentul în care Departamentul de Justiție a dat în judecată Microsoft, în 1998, din cauza dominației sale pe piața computerelor personale.

Instanța de judecată din acel caz a constatat că Microsoft a încercat în mod ilegal să blocheze browserul rival Netscape Navigator. Ulterior, Microsoft a ajuns la o înțelegere care a lăsat compania intactă.

Procesul Google de la Tribunalul Districtual al Districtului Columbia din SUA este așteptat să dureze aproximativ 10 săptămâni. Judecătorul ar urma să se pronunțe abia undeva în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE