Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centralele de apartament pe gaz ar urma să fie interzise. Măsura ar trebui să intre în vigoare din 2030

Publicat de: Euronews

Centralele de apartament pe gaz ar urma să fie interzise în Europa. Uniunea Europeană încurajează statele comunitare să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaze naturale din 2030. Însă nu se știe cât timp va mai dura până când recomandarea să devină cerință obligatorie, inclusiv în România.

Planul de decarbonizare elaborat de Uniunea Europeană vizează și centralele pe gaze naturale folosite pentru încălzire și apă caldă. Centralele pe gaz produc 38% din energia necesară pentru încălzirea clădirilor din spațiul comunitar.

Însă planul este de lungă durată. Centralele de apartament ar urma să fie înlocuite cu pompe de căldură sau încălzire centralizată din surse regenerabile. Însă pentru România, eliminarea centralelor pe gaz ar putea dura peste două decenii.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: „Un astfel de proces se realizează în foarte mulți ani, dar el trebuie început de undeva. Ceea ce cred că nu este bine ca strategia pe care o avem noi acum, de gazeificarea satelor să continue.”

Soluțiile, costisitoare pentru românii cu venituri mici

Soluții există, dar destul de costisitoare pentru cei cu venituri mici.

Alternative ar fi cu pompe de căldură, panouri solare sau centrale geotermale. Ori rebranșarea la sistemul centralizat, așa cum fac și alte state din Vestul Europei. Însă soluțiile sunt foarte scumpe. Dacă luăm cazul unei case cu suprafața de 150 de metri pătrați, costul de montare a acestor pompe ar fi de peste 15 mii de euro.

Costurile pot crește exponențial pentru multe locuințe, unde izolarea termică nu s-a făcut la standardele europene. Iar ritmul în care se face reabilitarea termică în România este foarte lent.

Cătălin Lungu, președinte Ordinul Auditorilor Energetici: „Rata de renovare, în momentul de față, în România, mai ales în rândul clădirilor rezidențiale, este una foarte mică. Este undeva sub 1% pe an, calculată ca o medie din ultimii 10 ani.”

Asociațiile de proprietari nu cred că se poate schimba sistemul în mai puțin de un deceniu. Iar puțini dintre proprietari și-ar permite asta fără ajutor din partea Statului.

Noru Dogaru, reprezentant Asociație de Proprietari: „Pe banii lor, puțini. Să zicem 20-30%. Cea mai ieftină soluție, în afară de cea verde, este tot Termoenergetica, tot energia dată de centralele acestea mari, orășenești. Nu știu dacă ar putea ține dacă ar putea duce atâtea blocuri pe vechea structură.”

Deja sunt opt state europene care au luat măsuri pentru interzicerea centralelor pe gaz, iar primele vizate au fost clădirile noi. Austria va limita și posibilitatea de a repara centralele foarte vechi, pentru a determina locatarii să le înlocuiască. Danemarca a fost prima țară care a luat decizia să elimine centralele individuale pe gaz. Un român din Danemarca explică și cum putem face tranziția mai ușoară.

Narcis Matache, redactor-șef Last Week, Danemarca: „În Danemarca, patru din cinci case sunt înacălzite colectiv. Deci nu au o sursă proprie de încălzire. Mai avem încă 20%, dar măsurile guvernamentale din ultima vreme sunt pentru a-i convinge pe cei care au o sursă individuală pentru a se muta pe o sursă colectivă. Au ajuns unii oameni să plătească și 10-12 mii de euro într-un an, pentru că au avut acea sursă individuală de gaz sau petrol.”

În Uniunea Europeană sunt 65 de milioane de centrale pe gaz care livrează căldură și apă caldă în clădiri rezidențiale. Gazele și electricitatea sunt folosite de 70% dintre europeni, iar 9% folosesc lemnul pentru încălzire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE