Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldură puțină, facturi aproape duble la întreținere, în luna noiembrie. Bucureștenii resimt puternic scumpirea gigacaloriei

Bucureștenii plătesc facturi uriașe pentru întreținere după primele luni de iarnă. La unele blocuri, facturile s-au dublat în luna noiembrie, în ciuda faptului că locatarii au avut căldură doar două săptămâni. Media se apropie de creștere cu 70-80%. Oamenii resimt puternic scumpirea gigacaloriei, chiar daca mulți dintre ei au recunoscut că au făcut economii.

Prețul gigacaloriei pentru bucureșteni a crescut la 350 lei, de la 164 lei în iarna trecută. Bucureștenii cu care am vorbit și care locuiesc în apartamente racordate la sistemul public de termoficare sunt copleșiți de facturile dublate din luna noiembrie.

Factura la nivelul întregii țări este cu peste 70% mai mare. Mai ales că sunt localități, cum este Constanța, cu gigacalorie mult mai scumpă pentru cetățeni.

În medie, două persoane într-un apartament cu două camere au plătit în noiembrie 2021 aproape 100 de lei pentru ală caldă și căldură. În 2022, în aceeași lună căldura și apa caldă au fost peste 170 de lei.

Cât au costat facturile bucureștenilor

Pentru un apartament de trei camere cu trei persoane, scumpirea a fost similară. În prima lună din această iarnă, căldura și apa caldă au depășit în medie 220 de lei.

Există blocuri în București cu facturi mult mai mari. Factura la întretinere pentru luna noiembrie într-un bloc a fost de 430 de lei pentru un apartament cu două camere în care locuiesc 4 persoane. Din acești bani, 230 de lei au fost numai apa caldă și căldura.

„În noiembrie 2022, în ciuda faptului că în Aviației căldura a fost livrată 14-15 zile din cele 30, factura la o scară de 19 apartamente factura a fost 5.200 de lei, respective in jur de 300 de lei numai caldura pentru un apartament cu două camere. Ceea ce reprezintă triplu față de iarna anului 2021”, a explicat Eugen Berceanu.

În acelasi bloc, administratorul susține că în decembrie 2022 facturile sunt apropriate de cele din noiembrie, chiar dacă 2 saptamani din noimebrie nu au avut căldură.

„La blocul respectiv sau într-o anumită zonă au fost mai multe avarii și din cauza aceasta câteva zile a fost oprită energia termică si atunci a fost mai mic consumul pe decembrie. Pot fi anumite explicatii dar care sunt punctuale”, a menționat Claudiu Crețu.

Un studiu recent realizat de Reuters arată că europenii și-au redus temperaturile din case în această iarnă, ținând cont de apelurile guvernamentale de a economisi energie pe fondul crizei din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE