Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europenii s-au „călit” în primele luni de iarnă. Cât au economisit la căldură

Europenii și-au redus încălzirea în această iarnă, pe fondul apelurilor guvernamentale de a economisi energie, unii dintre ei amânând cu aproape o lună pornirea încălzirii și stabilind o temperatură mai scăzută, potrivit unei analize Reuters.

Datele, provenite de la sute de mii de termometre inteligente instalate în gospodării de pe întreg continentul de către compania Tado, cu sediul la München, arată că, pe măsură ce temperaturile au scăzut, gospodăriile au răspuns la avertismentele disperate cu privire la creșterea costurilor de încălzire.

Oamenii și companiile din întreaga Europă folosesc din ce în ce mai des astfel de termometre inteligente pentru a supraveghea cât de mult gaz consumă. Acestea sunt uneori legate de structura tarifară a furnizorului de energie pentru a regla cererea și a reduce costurile de vârf. Germania a impus obligativitatea lor în cazul construcțiilor noi.

Cum a fost redus consumul

În iarna 2021-22, proporția locuințelor cu încălzirea pornită în întreaga Europă a depășit 90% la 28 noiembrie. În cei trei ani anteriori, acest prag a fost depășit cu câteva săptămâni mai devreme, pe 7, 12 și, respectiv, 5 noiembrie, potrivit datelor furnizate de Tado, care este una dintre numeroasele companii active pe piața în creștere rapidă a termometrelor inteligente.

Autoritățile publice germane au redus temperaturile în birouri la 19 grade. La universitatea din Frankfurt pe Oder, la granița cu Polonia, personalul a primit pături în care să se înfășoare.

Datele Tado arată cum au redus consumul și gospodăriile. Conform datelor, setările pentru încălzirea locuințelor au fost în medie cu aproape un grad mai mici în această iarnă decât în anii precedenți.

După o perioadă agitată, autoritățile de reglementare în domeniul energiei sunt mai relaxate în ceea ce privește perspectivele de aprovizionare cu gaze naturale ale Europei.

Prețurile la gaz au scăzut

Uniunea Europeană importă 80% din gazele naturale, iar gazele naturale reprezintă 22% din consumul de energie al Europei și acoperă 32% din nevoile energetice ale gospodăriilor, potrivit UE.

Dar s-au depus eforturi uriașe pentru a reduce dependența de gazul rusesc și pentru a crește importurile de la producătorii europeni de gaz, precum Norvegia și Olanda, în timp ce Germania a construit rapid terminale de GNL.

Prețurile la gaze în Europa au scăzut brusc de la vârful atins în luna august, deoarece graba de a umple depozitele a împins piața la un nivel mai ridicat.

Datele furnizate de Tado, bazate pe citirile de la 340.000 de termometre inteligente conectate la cloud din întreaga Europă, sunt relativ rezistente la condițiile meteorologice variate din cele patru ierni măsurate, deoarece înregistrează temperaturile țintă stabilite de gospodării.

Acestea arată variații regionale, dar și o direcție clară. Gospodăriile olandeze au redus temperaturile țintă cu 0,99 grade Celsius, în medie, față de anul trecut, în timp ce consumatorii spanioli au redus temperatura cu 0,29 grade Celsius. În România, reducerea a fost de 0,55 grade Celsius.

În Marea Britanie, 79,6 % dintre locuințele conectate la Tado au redus setările de temperatură, în timp ce în Norvegia, țară bogată în gaze naturale, doar 47 % au făcut acest lucru. Setările de temperatură în Norvegia au scăzut cu 0,2 grade Celsius, până la 20,8 grade, iar în Marea Britanie cu 1 grad, până la 18,3 grade.

Guvernele europene, inclusiv Germania, au oferit miliarde de euro pentru a ajuta oamenii și companiile să facă față facturilor ridicate la energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE