Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai puternic RMN din lume a livrat deja primele imagini ale creierului uman. Cu ajutorul acestuia se va putea înțelege mult mai bine modul în care funcționează creierul uman.

Mai mult, vor putea fi depistate timpuriu anumite boli degenerative și psihiatrice. Apartul medical ce permite obținerea unor imagini de 10 ori mai precise decât cele produse în prezent în spitale, unde puterea aparatelor RMN nu depășește 3 tesla, se află în apropiere de Paris.

Aparatul a fost testat cu ajutorul a 20 de voluntari

"Am obţinut un nivel de precizie care nu fusese niciodată atins până acum la CEA", a declarat fizicianul Alexandre Vignaud, director de cercetare în cadrul CEA.

În ultimele luni, aproximativ 20 de voluntari au intrat în cuva aparatului care a furnizat apoi primele imagini ale creierelor lor.

”Cu acest aparat, putem vedea micile vase care alimentează cortexul cerebral sau detalii ale cerebelului care erau aproape invizibile până acum", a declarat fizicianul.

Noul aparat RMN este atracţia principală de la Neurospin

Denumit "Isolda", aparatul RMN reprezintă atracţia principală de la Neurospin, centrul de cercetare în domeniul imagisticii cerebrale al CEA, condus de cercetătorul în neuroştiinţe Stanislas Dehaene.

Una dintre funcțiile acestui RMN revoluționar este de a îmbunătăți înțelegerea anatomiei creierului și a regiunilor care sunt activate în timpul îndeplinirii anumitor sarcini.

”Cu ajutorul RMN-ului de 11,7 T, vom putea înţelege mai bine relaţia dintre structura şi funcţiile cognitive ale creierului, atunci când citim o carte sau facem un calcul mintal, de exemplu", a declarat Nicolas Boulant, director de cercetare la CEA şi coordonator ştiinţific al proiectului.

Un pas important în cercetarea bolilor neurodegenerative

Aparatul va aduce și o evoluție în domeniul bolilor neurodegenerative (Parkinson sau Alzheimer) sau în cel al tulburărilor psihiatrice (depresie, bipolaritate, schizofrenie.

"Ştim, de exemplu, că o zonă în special - hipocampul - este implicată în maladia Alzheimer, aşa că sperăm să reuşim să înţelegem organizarea şi funcţionarea celulelor din această parte a cortexului cerebral", a explicat Anne-Isabelle Etienvre, directoarea departamentului de cercetare fundamentală din cadrul CEA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE