Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șapte milioane de femei lucrează în cercetare în Uniunea Europeană. În România, cercetarea rămâne unul dintre domeniile cele mai prost finanțate

În jur de șapte milioane de femei lucrează în domenii științifice în Uniunea Europeană, arată datele Eurostat transmise cu ocazia Zilei internaționale a femeilor din domeniul științei. În România, totalul salariaților-femei din cercetare era de 46% în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cercetarea este, însă, unul dintre domeniile cele mai prost finanțate de către statul român.

Care sunt țările cu cele mai multe femei în domeniul cercetării?

Din totalul femeilor din România care lucrau în cercetare-dezvoltare în 2021, peste 10.200 munceau în învățământul superior, peste 6.200 în sectorul guvernamental, aproape 5.000 în mediul de afaceri și 177 în sectorul privat non-profit. De asemenea, peste jumătate din persoanele implicate în cercetare-dezvoltare în 2021 cu studii doctorale și postdoctorale erau femei.

La nivelul Uniunii Europene, datele Eurostat din 2021 arată că 6,9 milioane de femei lucrau în domenii științifice și de inginerie, cu 369.800 mai multe ca în 2020. Cifrele acestea acoperă 41% din totalul angajaților din cercetare-dezvoltare la nivel european.

Țările care au cele mai multe femei în domeniul științei sunt Lituania, Bulgaria, Letonia și Portugalia, toate cu peste 50%. La polul opus sunt Luxemburg, cu 35%, Germania și Italia cu 34%, Ungaria cu 33% și Finlanda cu 31%. Comparativ cu alte țări europene, România stă destul de sus, cu o pondere de 46% a femeilor în cercetare dezvoltare. Ziua Internațională a femeilor și fetelor în domeniul științei a fost decretată pe 11 februarie, în 2015, de către Organizația Națiunilor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE