Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua egalității salariale: Femeile din UE lucrează „gratis” până la sfârșitul anului

Femeile din Uniunea Europeană vor „lucra gratis” începând de marți și până la sfârșitul anului, în comparație cu omologii lor bărbați. 15 noiembrie marchează Ziua egalității de remunerare în întreaga UE, în condițiile în care femeile din blocul comunitar continuă să câștige cu 13% mai puțin decât colegii lor bărbați pentru un loc de muncă egal.

Progresele înregistrate în ceea ce privește eliminarea acestui decalaj au fost lente. Acesta s-a redus cu doar 2,8 puncte procentuale în ultimul deceniu, conform Euronews.com.

Unde se poziționează România?

În 11 state membre diferența de remunerare între femei și bărbați este mai mare decât media UE, inclusiv în Letonia și Estonia, unde diferența de remunerare este de peste 20%. Între timp, Luxemburg a înregistrat cea mai mică diferență de remunerare între bărbați și femei, femeile fiind plătite cu 0,7% mai puțin decât colegii lor bărbați. Urmează România și Slovenia, cu diferențe de 2,4% și, respectiv, 3,1%.

„Munca egală merită o remunerație egală: acesta este un principiu fondator al Uniunii Europene. Rezolvarea nedreptății pe care o reprezintă diferența de remunerare între femei și bărbați nu poate veni fără schimbarea dezechilibrelor structurale din societate”, au afirmat comisarii Věra Jourová și Helena Dalli într-o declarație comună.

Pentru a reduce acest decalaj, acestea au solicitat țărilor UE să intensifice eforturile pentru a se asigura că există condiții adecvate pentru ca femeile și bărbații să aibă mai multe opțiuni și să împartă mai bine responsabilitățile de îngrijire și munca.

„Contăm pe faptul că statele membre trebuie să își intensifice eforturile în ceea ce privește educația timpurie a copiilor și îngrijirea pe termen lung accesibile, la prețuri accesibile și de înaltă calitate - o condiție prealabilă pentru a sprijini participarea femeilor pe piața muncii,” au afirmat Věra Jourová și Helena Dalli.

Transparența salarială

Potrivit Comisiei, femeile sunt cele mai afectate de sarcinile casnice și de îngrijire a copiilor, cu 7,7 milioane de femei care nu au un loc de muncă din cauza responsabilităților de îngrijire. Jourová și Dalli au îndemnat, de asemenea, deputații europeni și statele UE să adopte cât mai curând posibil Directiva privind transparența salarială propusă de Comisia Europeană.

„Transparența contribuie la eliminarea de la bun început a prejudecăților de gen în materie de salarizare și dă putere lucrătorilor să își impună dreptul la un salariu egal pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de valoare egală”, au spus ei.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru, nouă din zece europeni consideră că este inacceptabil ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. De asemenea, sondajul a arătat că 64% dintre respondenți sunt în favoarea publicării salariilor medii în funcție de tipul de loc de muncă și de sex în cadrul companiei lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE