Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții digitale pentru medicina viitorului. Cum contribuie tehnologiile digitale la transformarea serviciilor de sănătate

Furnizorii de servicii medicale s-au confruntat în ultimii ani cu numeroase dificultăți – atacuri cibernetice, o pandemie, instabilitate economică și schimbări extrem de rapide în piață. În acest context extrem de complicat, e nevoie mai mult ca oricând de inovații, care pot garanta oferirea unor servicii mai bune pentru pacienți.

Dell Technologies răspunde tuturor acestor provocări, prin intermediul unui portofoliu extins de soluții, produse și servicii dedicate sectorului medical. Prin investiții în soluții digitale scalabile, pregătite pentru viitor, organizațiile din domeniul sănătății pot transforma avalanșa de date virtuale în informații utile, disponibile în timp real, pot obține economii substanțiale de costuri și resurse și pot îmbunătăți experiența pacienților.

De unde ar trebui să înceapă procesul de transformare digitală în spitale? Ce ar trebui să conțină orice plan de digitalizare a proceselor medicale, astfel încât datele pacienților să rămână în siguranță? De ce e importantă standardizarea și automatizarea în domenii precum imagistică și patologie digitală? De ce progresele din medicina genomică depind într-o foarte mare măsură de tehnologiile IT?

Răspunsul la aceste întrebări, dar și multe alte informații interesante poate fi aflat urmărind cele 6 episoade ale serialulului „Soluții digitale pentru medicina viitorului”, prezentate de experții Dell Technologies. Află în episodul de azi cum contribuie tehnologiile digitale la transformarea serviciilor de sănătate.

Pentru mai multe detalii despre cum pot transforma, concret, soluțiile digitale sistemul de sănătate din România, contactează reprezentanții Dell Technologies, la sanatate@dell.com.

Cum contribuie tehnologiile digitale la transformarea serviciilor de sănătate

Durata de viață a oamenilor s-a dublat în ultima sută de ani și suntem pe cale să o dublăm din nou în următoarele decenii. Speranța medie de viață a crescut de la 45 de ani în 1850 la aproape 80 de ani în ultimii ani, ca urmare a progreselor din domeniul medical. Cu toate acestea, îmbătrânirea populației necesită transformări profunde în sistemele de sănătate, deoarece nevoile de asistență medicală vor crește în viitor și va exista o cerere tot mai mare pentru servicii de îngrijire medicală pe termen lung. Conform statisticilor la nivel mondial, 75% dintre adulți vor suferi de multiple boli cronice până în 2050.

Valentina Frângu, Public Sector Lead, Dell Technologies subliniază că tehnologia digitală oferă oportunități excelente de a furniza servicii de sănătate mai eficiente. „În prezent, un pacient interacționează, în medie, cu 15 dispozitive sau echipamente tehnologice inteligente. Acest lucru generează o creștere vertiginoasă a volumului de date medicale. În prezent, aproximativ 30% din volumul global de date este generat de sectorul medical. Pare greu de crezut, dar vorbim despre o cantitate de date mai mare decât datele din FB, Twitter și Tik Tok la un loc! Iar până în 2025, rata de creștere anuală a datelor din sectorul medical va ajunge la 36%.”

Așadar, în fiecare secundă sunt create extrem de multe informații complexe și utile care trebuie catalogate, analizate, comparate cu altele similare, păstrate pe termen lung într-un format general valabil și, bineînțeles securizate, astfel încât datele noastre medicale să nu apară pe internet în urma unui atac cibernetic. 

„Aici intervine rolul tehnologiei”, adaugă Valentina Frângu, precizând că „echipamentele și soluțiile IT moderne pot prelucra și descifra nenumărate informații inteligente pe baza unor algoritmi de deep learning și machine learning, într-un limbaj accesibil”. Astfel, datele primite de la un scanner de coduri de bare, de la un aparat RMN, o cameră video de supraveghere sau de la un pat mobil de intervenție sunt disponibile personalului medical autorizat, ajutând la îmbunătățirea ratei de diagnostic corect. Spitalele vor funcționa în condiții optime, cu personal redus, și cu aproape zero greșeli de diagnostic și operare, având o situație în timp real a paturilor disponibile sau a resurselor folosite.

Valentina Frângu precizează că peste 67% dintre spitalele lumii folosesc sistemele de stocare Dell și peste 10.000 de spitale folosesc soluțiile Dell dedicate sectorului medical, adăugând că „aceste tehnologii medicale inovatoare pot accelera transformarea digitală în sistemul de sănătate din România și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Sunt soluții ale viitorului, disponibile chiar de azi, cu ajutorul Dell și al partenerilor săi de tehnologie, de aceea vă invit să vă implicați alături de noi în schimbarea la față a sectorului medical din România.”

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE