Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după misiunea în care NASA a încercat să schimbe traiectoria unui asteroid. Fizician: „Va trebui să mai adunăm niște date”

Misiunea spațială inițiată de NASA, prin care vrea să devieze orbita unui asteroid a trecut de o etapă importantă. Dar acum cercetătorii așteaptă să vadă dacă obiectul ceresc a fost deviat de la curs.

Fizicianul Claudiu Tănăselia a vorbit la Euronews România despre misiunea NASA. Acesta a spus că în câteva săptămâni, după ce NASA  va colecta mai multe date, vom afla cu cât a fost deviată traiectoria asteroidului.

„Va mai dura câteva săptămâni până când se vor face alte observații ale celor doi asteroizi care se rotesc unul în jurul celuilalt, iar după ce NASA va acumula suficiente date va putea calcula din nou perioada orbitei asteroizilor. Deci va trebui să mai adunăm niște date și abia apoi vom putea să calculăm, să vedem cu cât a fost modificată traiectoria. Estimările inițiale spun că destul de puțin. Dacă am presupune că asteroidul s-ar îndrepta spre Pământ, punctul de impact ar fi deviat cu câțiva zeci de kilometri, ceea ce nu ne-ar fi ajutat foarte mult. Dar, chiar și așa, dacă am reuși să modificăm măsurabil traictoria acestui asteroid, este o veste bună pentru că înseamnă că avem instrumentele necesare pentru ca în viitor să ne putem apăra de asteroizii care sunt cu adevărat periculoși pentru civilizația noastră”, a precizat fizicianul.

Mai multe abordări în viitor

Întrebat dacă în scenariul ipotetic și puțin probabil în care un asteroid de dimensiuni mari s-ar îndrepta spre Pământ, ar fi nevoie de o sondă mult mai mare decât cea folosită de NASA acum, Claudiu Tănăselia a precizat că: „Avem nevoie de câteva lucruri. Avem nevoie să cunoaștem din timp dacă asteroidul este periculos pentru că, cu cât acționăm mai repede, cu atât aven șansa să-l deviem mai mult de la o posibilă coliziune cu Pământul. Și da, avem nevoie și de o sondă mai mare, mai grea în primul rând, sau mai multe sonde de acest tip, probabil undeva la 100. Probabil că sunt și alte abordări, adică s-ar putea ca în viitor să testăm un impact cu o bombă nucleară, care ar avea un efect mai puternic”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE