Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știm despre incendiile din Canada care au afectat până acum aproximativ 3,8 milioane de hectare de vegetație

Incendiile de vegetație fac ravagii zilele acestea în Canada. Cu toate că țara se confruntă periodic cu incendii de vegetație, incendiile din acest an au fost deosebit de extinse, milioane de hectare fiind cuprinse de flăcări. Autoritățile canadiene au descris incendiile ca fiind "devastatore", precizând totodată că acestea ar putea continua până în septembrie din cauza secetei și a temperatulor ridicate.

Între timp, Statele Unite resimt din plin efectul acestui dezastru. Fumul a pătruns până pe coasta de est, transformând metropolele americane în adevărate peisaje marțiene. Au fost emise alerte de sănătate publică, iar autoriățile îndeamnă oamenii să rămână în case și să poarte măști pentru a se proteja de particulele toxice din aer.

Unde sunt localizate aceste incendii de vegetație?

În Canada sunt 423 de incendii active, dintre care 246 sunt scăpate de sub control, potrivit Centrului Canadian pentru Incendii Forestiere.

Cea mai afectată provincie este Quebec, unde au fost înregistrate până în prezent 154 de incendii. Există, de asemenea, 70 de incendii active în Alberta și 68 în Columbia Britanică. În plus, 20 dintre cele 45 de noi incendii izbucnite în această săptămână au avut loc Ontario, potrivit statisticilor Centrului.

Ministrul canadian pentru Situații de Urgență, Bill Blair, a precizat că până la mijlocul acestei săptămâni aproximativ 3,8 milioane de hectare de vegetație au fost distruse, în aproape 2.300 de incendii. Totodată, peste 20.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate. Capitala Ottawa, și orașul Montreal rămân sub "risc ridicat" de pericol din cauza fumului degajat care afectează calitatea aerului.

Ce anume ar fi putut să producă aceste incendii?

Incendiile de vegetație se declanșează, de regulă, din două motive: fie din cauza unui eveniment natural – fulgerele de pildă, fie din cauza activității umane, de pildă atunci când cineva aruncă o țigară aprinsă pe jos, într-o pădure cu vegetație uscată sau atunci când aprinde un foc într-un astfel de mediu. Schimbările climatice pot juca de asemenea un rol important. Căldura excesivă generează o zonă aridă, cu vegetație uscată, ajutând la răspândirea flăcărilor.

Anul acesta, Canada s-a confruntat cu temperaturi extrem de ridicate. Zone precum Alberta, Noua Scoție și Quebec au înregistrat temperaturi record. În unele părți din Alberta s-au înregistrat luna trecută temperaturi cu peste 7 grade Celsius mai ridicate decât într-o lună obișnuită. De asemenea regiunea atlantică a Canadei a fost puternic afectată de secetă încă din februarie, unele părți ale regiunii înregistrând "cea mai secetoasă lună aprilie înregistrată vreodată", potrivit autorităților, citate de The Washington Post.

Cât despre schimbările climatice, specialiștii spun că o creștere la nivel național a incendiilor de vegetație este unul dintre cele mai bune indicii cu privire la efectele încălzirii globale. Lecția este aceea că, atunci când echilibrele naturale sunt perturbate, rezultatele pot fi deosebit grave. În cazul incendiilor de vegetație, acest lucru se traduce prin măsuri și planuri concrete pe care autoritățile ar trebui să gândească anticipativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE