Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta afectează mai multe țări europene. Autoritățile sunt în alertă din cauza pericolului incendiilor de vegetație

Publicat de: Euronews

Seceta afectează tot mai multe țări europene, iar pericolul incendiilor de vegetație este la cote ridicate. Cei mai afectați sunt agricultorii, care spun că ar putea să piardă o bună parte din recoltă.     

În ciuda recentelor ploi abundente din unele părți ale Europei, în multe regiuni situația este destul de complicată din cauza secetei. Fermierii din Lituania, de exemplu, sunt nevoiți să-și irige culturile zi și noapte, deoarece seceta se agravează. Mulți se tem că își vor pierde, cel puțin, o treime din recoltă.

Julius Sateika, fermier din Lituania: ”Dacă va continua să pârjolească, nu va mai fie nicio recoltă. Totul depinde de vreme și avem nevoie de ploaie. Nu știu ce să fac, poate voi încerca să dansez pentru a chema ploaia.”

70 de incendii de vețetație, de la începutul anului

Și pădurarii sunt îngrijorați. De la începutul anului au fost deja înregistrate 70 de incendii de pădure. Iar în condițiile în care meteorologii nu prevăd ploi în următoarele zile, riscul de incendii crește și mai mult. 

Giedrius Tamosiunas, ofițer al Întreprinderii de Stat pentru Păduri din Lituania: ”Ne dorim ca oamenii să fie responsabili atunci când fac focul în pădure. Dacă faceți un foc de tabără, faceți-l în locurile special amenajate. După aceea, stingeți focul cu apă, astfel încât să nu existe niciun risc de scântei care ar putea provoca un incendiu. Haideți să protejăm pădurea.”

Probleme sunt și Polonia. Autoritățile au emis avertizări de pericol de incendii pentru majoritatea pădurilor. Este cel mai ridicat nivel de alertă, iar principala cauză este lipsa ploilor.

Marcin Dziubak, reprezentant al Inspectoratului forestier din Polonia: ”Dacă nivelul de umiditate în păduri va fi sub 10 la sută în următoarele cinci zile, atunci inspectorii forestieri vor avea obligația de a introduce interdicții de intrare în păduri.”

Recent, Uniunea Europeană a anunțat dublarea flotei de aeronave de intervenție în caz de incendii, în condițiile în care se așteaptă o vară dificilă, cu incendii majore de vegetație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE