Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valuri de căldură, ploi torențiale și incendii de pădure: Cum pot schimbările climatice să strice vacanța de vară

Pe măsură ce Europa se încălzește, vremea extremă ar putea avea un impact asupra locului în care alegeți să călătoriți.

Este de necontestat că vremea joacă un rol important în modul în care vă bucurați de vacanța dumneavoastră.

Cu toate acestea, deși majoritatea oamenilor caută soarele, există o limită la cât de cald doriți să fie. Mai ales dacă acea căldură vine însoțită de ploi intense, inundații sau incendii de vegetație.

Și, având în vedere că vremea extremă și condițiile imprevizibile devin tot mai frecvente în Europa din cauza schimbărilor climatice, călătorii ar putea fi pregătiți să se confrunte cu perturbări în această vară.

Vremea extremă a afectat deja Europa în acest an

În ianuarie, opt țări - Belarus, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Olanda și Polonia - au stabilit noi recorduri de căldură sezonieră în prima zi a lunii. Franța a doborât, de asemenea, peste 100 de recorduri de căldură în acea zi.

Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a însemnat că multe destinații europene celebre de schi au avut parte de zăpadă puțină sau deloc, inclusiv unele părți din Alpi. Unele au fost nevoite să se bazeze în întregime pe zăpadă artificială.

În aprilie, Portugalia și Spania s-au copt în căldură extremă, temperaturile atingând între 36,9°C și 38,8°C în părțile sudice ale fiecărei țări. În luna mai, căldura s-a transformat în ploi torențiale și inundații fulgerătoare în Spania, în timp ce unele regiuni populare printre turiști au avut parte de primele precipitații din ultimele luni.

Străzile din Murcia au devenit râuri, cu clădiri inundate și nenumărate drumuri închise. În unele părți din Valencia au căzut mai multe precipitații în câteva zile decât în ultimele șase luni, potrivit agenției meteorologice naționale AEMET.

După un sezon de schi uscat și dezastruos, și Italia a fost lovită de inundații mortale în luna mai. În regiunea Emilia-Romagna a căzut în 36 de ore cantitatea de precipitații din ultimele șase luni, provocând moartea a cel puțin 13 persoane, evacuarea a mii de oameni din casele lor și haos pe rețelele de transport.

Ce zone din Europa vor fi afectate de fenomene meteo extreme în această vară?

Lumea ar putea stabili noi recorduri de căldură în acest an, din cauza fenomenului meteorologic El Niño.

Cauzat de apele din Oceanul Pacific, care devin mult mai calde decât de obicei, acest eveniment înseamnă că ne vom confrunta cu valuri de căldură mai intense, sezoane calde prelungite și furtuni mai puternice.

Se preconizează deja că anul acesta va fi mai cald decât în 2022 și că va fi al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată.

Temperaturile din Spania, Franța și Italia au o probabilitate de peste 60% de a fi mult peste medie între iunie și august anul acesta, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service. Acesta prezice că sudul și vestul Europei vor fi cele mai afectate de căldură.

Dar prognoza sezonieră prevede, de asemenea, precipitații peste medie în sudul Europei pe parcursul întregii veri. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste ploi torențiale să aibă un impact semnificativ asupra condițiilor de secetă prelungită din aceste regiuni.

Per total, ar putea însemna o vreme mai imprevizibilă și mai intensă în Marea Mediterană în timpul sezonului aglomerat de vacanță.

Temperaturile excepțional de ridicate cresc, de asemenea, riscul de incendii de pădure, autoritățile franceze avertizând că sezonul începe mult mai devreme decât de obicei. Și, având în vedere că este puțin probabil ca precipitațiile să amelioreze condițiile de secetă, călătorii ar putea fi supuși unor restricții în ceea ce privește utilizarea apei dacă aleg să viziteze unele părți din sudul Europei în acest an.

Poate căldura extremă să împiedice decolarea avionului dumneavoastră?

Pe lângă căldura și vremea extremă din destinațiile turistice populare din Europa, este posibil ca, în primul rând, să fie prea cald pentru a zbura.

Căldura face ca aerul să se dilate și astfel să devină mai puțin dens, afectând capacitatea unei aeronave de a decola de pe pistă. Avioanele au nevoie de o anumită densitate a aerului pentru a capta suficientă forță pentru a se ridica de pe pistă.

La o temperatură de aproximativ 52°C, avioanele mai mari, precum Boeing 747 și Airbus A380, încep să aibă probleme de portanță. În cazul aeronavelor mai mici, precum Boeing 737, aceasta este mai mică, la aproximativ 47,5°C.

Căldura extremă aduce, de asemenea, riscul ca motoarele să ia foc și poate cauza probleme cu materialele din care sunt făcute pistele în locuri unde astfel de condiții meteorologice nu sunt obișnuite.

Deși temperaturile atât de ridicate sunt încă destul de rare, ele ar putea deveni din ce în ce mai probabile din cauza încălzirii globale. În timpul valului de căldură din august 2021, Syracuse, în Sicilia, a atins o temperatură record de 48,8 °C, în timp ce Spania a atins 47,6 °C - unele dintre cele mai fierbinți condiții înregistrate vreodată în Europa.

În SUA, Autoritatea Federală a Aviației, cea mai mare agenție guvernamentală de transport din țară, a avertizat deja că pasagerii aerieni ar putea fi nevoiți să suporte întârzieri și anulări pe măsură ce schimbările climatice aduc mai multă vreme caldă.

Un număr mai mare de zile extrem de călduroase ar putea însemna că zborurile vor fi reținute la sol, că anumite piste nu vor putea fi folosite și că, în viitor, numărul de bagaje admisibile ar putea fi mai mic.

Ar putea unele destinații populare să devină prea fierbinți pentru turiști?

Deși soarele și căldura îi atrag adesea pe turiști în anumite destinații, călătorii devin din ce în ce mai conștienți de momentul în care este prea cald pentru a fi plăcut.

Un sondaj realizat anul trecut de furnizorul britanic de asigurări de călătorie InsureandGo a constatat că 71% dintre oameni consideră că unele părți ale Europei vor fi prea fierbinți pentru a fi vizitate în timpul verii până în 2027. Destinațiile de care erau cei mai îngrijorați erau Spania, Grecia, Turcia și Cipru.

Până în 2100, destinațiile populare de vacanță din Europa s-ar putea confrunta cu riscul unor valuri de căldură record fără precedent, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Bristol din Marea Britanie. Un alt raport a avertizat în aprilie că Parisul s-ar putea confrunta cu temperaturi de vară sufocante de peste 50°C până în 2050.

Comisia Europeană de Călătorii (ETC) a constatat deja că condițiile meteorologice favorabile au un impact la fel de mare asupra opțiunilor de călătorie pe distanțe lungi ca și vizitarea unor obiective turistice de renume internațional.

Un sondaj recent a arătat că 30 % dintre oameni au considerat că acesta este cel mai important criteriu în alegerea unei destinații. ETC spune că acest lucru arată o conștientizare sporită în rândul călătorilor cu privire la constrângerile impuse de condițiile meteorologice extreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE