Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia le cere turiștilor să exploreze dincolo de insulele faimoase, pentru a preveni turismul excesiv

În timp ce în ultimii ani insula grecească din sudul Mării Egee a devenit o destinație turistică super-populară, oficialii de turism ai țării spun că există mult mai multe de descoperit în Grecia dincolo de Santorini, relatează Euronews Travel.

Destinații pentru o vacanță de calitate

Grecia s-a angajat de mult timp să promoveze turismul durabil pe teritoriul său și să abordeze impactul călătoriilor contemporane asupra mediului. Dar pentru această țară, sustenabilitatea înseamnă mai mult decât conservarea peisajelor sale de renume mondial.

„Pentru noi, sustenabilitatea înseamnă și altceva. Este vorba despre modul în care comunitățile locale se implică în turism, pentru că ne dorim ca oamenii să fie aproape de turism, nu împotriva turismului. Există câteva cazuri grave aici, în Europa, de țări care se confruntă cu turismul excesiv, în care localnicii sunt dați afară din casele lor sau din cartierele lor. Noi nu ne dorim așa ceva”, spune Dimitris Fragakis, secretarul general al Organizației Naționale de Turism din Grecia (GNTO).

Strategia Greciei pentru a evita turismul excesiv este de a extinde destinațiile pe care oamenii ar dori să le viziteze în întreaga țară și de a încuraja turiștii să exploreze Grecia nu doar vara, ci și iarna.

„Grecia nu înseamnă doar soare și plajă și nu înseamnă doar insule. Plajele sunt frumoase și în nordul Greciei, și în vestul Greciei. Nimeni nu cunoaște acest gen de locuri. Așa că vrem să le promovăm. Vrem să le arătăm oamenilor că se poate merge în multe locuri pentru a avea o vacanță de calitate,” explică Dimitris Fragakis, secretarul general al GNTO.

Unde ar trebui să mergem?

Micul sat Gialova, în sud-vestul peninsulei Peloponez, este un loc perfect pentru a trăi visul grecesc de soare, plajă, natură și mâncare superbă, ferindu-te în același timp de aglomerație. Satul se află la o distanță de mers pe jos de laguna Gialova și de rezervația naturală și este aproape de situl arheologic antic Pylos, un palat din epoca miceniană. În apropiere se află, de asemenea, plaja Voïdokoilia, una dintre cele mai frumoase din țară.

Puteți ajunge acolo din orașul Kalamata, aflat la o oră de mers cu mașina de insulă și la mai puțin de trei ore de mers cu mașina de Atena.

În timp ce Santorini, Mykonos și Corfu se află în vizorul turiștilor, există și insule grecești care rămân în afara traseelor bătute. Micuța insulă Ikaria, din Marea Egee, este în mare parte ignorată de turiști, ceea ce înseamnă că va trebui să împărțiți plajele sale liniștite de nisip doar cu localnicii. Puteți ajunge acolo luând un feribot din portul Pireu, din Atena.

Insulele Leros din Dodecanezul, în estul Greciei, sunt un paradis pentru cei care doresc să se relaxeze pe plajă sau să transpire urcând pe munții lor stâncoși. Fiecare insulă este diferită în mod unic față de cealaltă, de la dealurile verzi și blânde din Leros până la casele neoclasice din Lakki, dar toate se mândresc cu plaje frumoase și neatinse și cu fructe de mare apetisante. Puteți ajunge la Leros cu feribotul din Atena.

Locuri ecologice de vizitat în Grecia

Dacă vă îngrijorează impactul pe care vacanța ar putea să îl aibă asupra mediului, ar trebui să explorați Halki și Tilos, cele mai ecologice insule din Grecia.

Mica insulă Tilos, cu cei 500 de locuitori ai săi, a devenit prima „insulă 100% verde” din Grecia și din întreaga Mediterană în 2019. Pentru aceasta, alimentarea doar cu energie regenerabilă este suficientă. La doar două ore de mers cu feribotul din Rodos, Tilos combină relaxarea, soarele, plaja și sustenabilitatea.

O altă alegere sustenabilă este Halki. Inaugurată de prim-ministrul Greciei la 5 noiembrie, Halki este prima dintre mai multe insule mici din Marea Egee pe care guvernul elen intenționează să le facă complet independente de rețeaua națională și să funcționeze în întregime pe surse de energie regenerabilă, în cadrul proiectului național GR-eco.

Insula are o centrală electrică - care alimentează încărcătoare de telefoane alimentate cu energie solară în întreaga țară, iar toate vehiculele de pe insulă sunt electrice. Halki merită un sejur mai lung pentru a învăța mai multe despre cum să trăim într-un mod mai sustenabil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE