Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Calitatea aerului s-a îmbunătăţit la New York. Metropola a fost acoperită de smogul cauzat de incendiile de vegetație din Canada

Încurajaţi de îmbunătăţirea calităţii aerului la New York, mii de spectatori s-au adunat vineri în Queens pentru prima zi a unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din metropolă, The Governors Ball, cu Lizzo, Odesza şi Kendrick Lamar printre vedetele aşteptate pe scena evenimentului care se încheie duminică, relatează AFP.

Miercuri, metropola cu peste 8 milioane de locuitori se sufoca din cauza ceţii şi a aerului devenit irespirabil şi periculos, în contextul în care fumul emis de incendiile de pădure din Canada s-a îndreptat spre sudul teritoriului american.

Mai multe evenimente sportive, precum meciul de baseball al celor de la Yankees împotriva Red Sox, au fost amânate. Însă, odată cu îmbunătăţirea calităţii aerului începând de joi, organizatorii au putut anunţa organizarea festivalului, spre marea uşurare a celor sosiţi din ţară dornici să participe la eveniment.

Peste 60 de artişti vor concerta timp de trei zile la New York, printre vedetele aşteptate în acest weekend numărându-se şi duo-ul electro Odesza şi rapperii Lil Nas X şi Kendrick Lamar.

La New York, indicele de calitate a aerului AirNow a scăzut vineri sub 50 pe o scară de zero la 500, după ce miercuri a depăşit un nivel record de 400.

Cod roșu în New York: metropola, acoperită de smogul cauzat de incendiile de vegetație din Canada

Nu mai puțin de 12 state din SUA au fost, miercuri, sub incidența alertelor privind calitatea aerului, în timp ce fumul de la sute de incendii de vegetație din Canada se îndrepta spre sudul țării, acoperind cu un strat gri opac orizonturilor orașelor și determinând oficialii să îndemne locuitorii să rămână în casă, potrivit Reuters.

Oficiali din domeniul sănătății din Vermont până în Carolina de Sud și până în vestul Ohio și Kansas au avertizat locuitorii că ieșitul în aer liber ar putea cauza probleme respiratorii din cauza nivelului ridicat de poluare din atmosferă.

"Este esențial ca americanii care se confruntă cu o poluare atmosferică periculoasă, în special cei cu probleme de sănătate, să asculte autoritățile locale pentru a se proteja pe ei și familiile lor", a declarat președintele Joe Biden pe Twitter.

Cea mai gravă problemă de acest tip, din ultimii 20 de ani

Serviciul privat american de prognoză AccuWeather a declarat că ceața groasă care se extinde de la altitudini mari până la nivelul solului au marcat cea mai gravă problemă cu privire la incendiișe de pădure care a acoperit nord-estul Statelor Unite în ultimii peste 20 de ani.

Faimoasa linie orizontală a New York-ului, de obicei vizibilă de la kilometri întregi, părea să dispară într-o ceață groasă, despre care unii locuitori au spus că i-a făcut să se simtă rău.

"Face dificilă respirația. Eram programat pentru un test rutier, pentru permisul de conducere și a fost anulat.", a spus Mohammed Abass în timp ce se plimba pe Broadway.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a calificat situația drept o "situație de urgență", spunând că indicele de poluare a aerului în unele părți ale statului său a fost de opt ori mai mare decât cel normal și au instituit codul roșu.

Vizibilitatea redusă din cauza ceții a forțat Administrația Federală a Aviației să încetinească traficul aerian către zona New York City și Philadelphia din alte părți de pe Coasta de Est și din partea superioară a Midwest, întârzierile zborurilor fiind în medie de aproximativ o jumătate de oră.

Școlile de pe Coasta de Est au anulat activitățile în aer liber, inclusiv practcarea sporturilor, excursiile și pauzele.

VEZI GALERIA
7 imagini

Un matineu pe Broadway cu piesa "Prima Facie" a fost întrerupt după 10 minute, când actrița Jodie Comer a avut dificultăți de respirație din cauza calității scăzute a aerului. Spectacolul a fost reluat cu dublura Dani Arlington, care a înlocuit-o pe Comer în rolul Tessa, a declarat un purtător de cuvânt al producției într-un comunicat.

Cum a trecut fumul din Canada granița

Fumul a trecut peste granița cu SUA dinspre Canada, unde sute de incendii de pădure au ars 9,4 milioane de acri (3,8 milioane de hectare) și au forțat 120.000 de persoane să își părăsească locuințele într-un început neobișnuit de timpuriu și intens al sezonului de incendii.

Cerul deasupra New York-ului și a multor alte orașe nord-americane a devenit progresiv mai tulbure pe parcursul zilei de miercuri, cu o nuanță gălbuie stranie care se filtra prin bolta de fum. Aerul mirosea a lemn ars.

Fumul incendiilor de vegetație a fost asociat cu rate mai mari de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, creșterea numărului de vizite la urgențe pentru astm și alte afecțiuni respiratorii, iritații ale ochilor, mâncărimi ale pielii și erupții cutanate, printre alte probleme.

Pietonii au purtat măști de protecție în număr mare, fapt care aducea aminte de cele mai grele zile ale pandemiei de coronavirus.

Calitatea slabă a aerului are probabilitatea de a persista până la sfârșitul săptămânii, potrivit AccuWeather.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE