Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | California se confruntă cu cel mai mare incendiu din 2022

Cel mai mare incendiu înregistrat în acest an în California a continuat să avanseze duminică prin regiunile aride ale statului vestic american, alimentat de vântul puternic, distrugând case şi forţând mii de persoane să îşi părăsească locuinţele, conform autorităţilor.

A fost declarată stare de urgență

Incendiul McKinney ardea necontrolat în Pădurea Națională Klamath din nordul Californiei, iar furtunile preconizate reprezentau o mare îngrijorare duminică, la sud de granița cu statul Oregon, conform purtătorul de cuvânt al Serviciului Forestier al SUA, Adrienne Freeman.

„Paturile de combustibil sunt atât de uscate și pot să erupă pur și simplu din cauza acelor fulgere. Aceste celule de tunete vin cu rafale de vânt neregulate care pot arunca focul în toate direcțiile,” a declarat Adrienne Freeman, purtătorul de cuvânt al Serviciului Forestier al SUA.

Incendiul s-a extins la peste 207 km pătrați, la doar două zile după ce a izbucnit într-o zonă în mare parte nepopulată din comitatul Siskiyou, potrivit unui raport de incident de duminică. Cauza era în curs de investigare.

Locuitorii au fost sfătuiți să părăsească zona

Incendiul a ars copaci de-a lungul Autostrăzii California 96, iar rămășițele arse ale unei camionete au rămas pe o bandă a autostrăzii. Fumul gros a acoperit zona, iar flăcările au ars pe versanți la vederea caselor. Incendiul de duminică a aruncat o nuanță stranie, portocalie-maronie, într-un cartier în care un coș de fum din cărămidă stătea înconjurat de moloz și vehicule pârjolite.

În timp ce incendiul din McKinney amenința, unii locuitori au ales să rămână în zonă, în timp ce alții au ascultat ordinul de a pleca.

VEZI GALERIA
9 imagini

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat sâmbătă starea de urgență, pe măsură ce incendiul McKinney se intensifica. Proclamația îi permite lui Newsom mai multă flexibilitate pentru a lua decizii privind răspunsul de urgență și eforturile de recuperare și pentru a accesa ajutorul federal.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice au făcut ca Vestul să fie mai cald și mai uscat în ultimii 30 de ani și vor continua să facă vremea mai extremă și incendiile de pădure mai frecvente și mai distructive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE