Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste jumătate dintre britanici consideră că încoronarea Regelui Charles al III-lea nu ar trebui să fie finanțată de bani publici. În fiecare an, un britanic plătește aproximativ o liră și 50 de cenți pentru a susține familia regală. Poate să pară puțin, dar adunate însumează peste 100 de milioane de lire. Averea familiei regale este evaluată în jur de 21 de miliarde de lire.

De unde provine această avere?

O investigație a ziarului britanic The Guardian arată că averea Familiei Regale provine din imobilele, bijuterii, cai de curse, mașini sau artă.

David Pegg, jurnalist The Guardian: ”Credem că averea Regelui este în jur de 1,8 miliarde de lire și avem multe povești prin care putem să arătăm cât de dificil ne-a fost să ajungem la această cifră. În primul rând este foarte greu să îți dai seama ce este public și ce este privat. În al doilea rând este vorba de nivelul extrem de discreție și confidențialitate când vine vorba de finanțele familiei regale.”

Conform ultimelor sondaje, peste 50% dintre britanici nu susțin finanțarea încoronării din bani publici. Asta în contextul în care oamenii plătesc acum cu aproximativ 20% mai mult decât în urmă cu an pentru coșul de cumpărături din Marea Britanie.

Anna Whitelock, istoric specializat în regalitate: ”Există un sentiment în rândul britanicilor cum că monarhia este învechită prin practicile pe care le are. Există un sentiment de inegalitate și exclusivitate. Lucruri de care britanicii sunt foarte conștienți acum. Există sentimentul că monarhia este o instituție bazată pe un privilegiu moștenit. Acesta este exclusivist, nu este divers.”

Relevanța monarhiei în prezent

O posibilă soluție pentru modernizarea monarhiei ar fi mai multă transparență când vine vorba de averile private și publice, un lucru care ar da britanicilor mai multă încredere în Casa Regală, spune David Pegg, jurnalistul The Guardian care investighează averea familiei de luni de zile.

David Pegg, jurnalist The Guardian: ”Toată lumea știe că Palatul Buckingham este deținut de Coroană, nu de Rege. El nu poate să îl vândă. Dar există tot felul de artefacte, de bijuterii. Investighez acest lucru de cinci luni și sincer, nu aș putea să îți spun ferm. Cred că sunt obiecte private, dar în același timp, au fost cadouri oferite Reginei Maria de către alte guverne. Asta nu le face patrimoniu național? Am ridicat această întrebare și Casei Regale, dar de fiecare dată când îi întrebăm, nu ne răspund. Un lucru șocant pentru mine.”

Pe de altă parte, la fel de dificil este să afli cu exactitate câți bani furnizează Familia Regală în economia Marii Britanii prin turism. Ultimele date evaluează o sumă de aproximativ 500 de milioane de lire pe an. Dar chiar și așa, unii experți în regalitate nu consideră că este un motiv întemeiat pentru poporul britanic să finanțeze familia regală.

Anna Whitelock, istoric specializat în regalitate: ”S-ar putea să vedea monarhia ușor mai transparentă când vine vorba de avere și poate vom vedea și renunțarea la o parte din acea avere. Poate își vor asuma responsabilitatea când vine vorba de promulgarea legilor sau poate vor fi mai transparenți când vine vorba de importanța politică și scutirile legislative pe care familia regală le are.”

În alte țări sunt declarate veniturile

În comparație cu alte familii regale din Europa, monarhia britanică rămâne printre cele mai tradiționale și scumpe. În țări precum Spania sau Danemarca, familiile regale își declară veniturile.

Alexandra Penler, specialist în regalitate: ”Charles încercă să simplifice și să modernizeze monarhia, lucru care s-a întâmplat și în alte Case Regale din Europa. Vedem în Danemarca și Norvegia că au făcut deja aceste eforturi de modernizare.”

Casa Regală britanică este singura care încă folosește bijuteriile coroanei la încoronare, dar acest eveniment este mai restrâns. 2.000 de invitați, în comparație cu 8.000 la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE