Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt cele mai accesibile țări din UE în care pot locui lucrătorii din domeniul IT

În cotextul în care prețurile cresc la nivel mondial, mulți lucrători au constatat că salariile lor au rămas neschimbate și nu pot face față costului vieții. Comisia Europeană a sporit îngrijorările în previziunile sale economice, estimând că „este puțin probabil să se dezvolte o buclă de reacție persistentă între salarii și inflație”, deoarece prețurile în creștere ale energiei „rămân principalul motor al inflației”, conform Euronews Next.

Suedia, Finlanda și Luxemburg sunt cunoscute în mod tradițional pentru costurile ridicate ale vieții. Suedia, de exemplu, compensează aceste costuri pentru cetățeni prin furnizarea unei mari varietăți de servicii publice bine finanțate, cum ar fi asistența medicală, educația și protecția socială.

Așadar, pentru lucrătorii care doresc să beneficieze de avantajele vieții în UE, dar preferă să păstreze mai mulți bani în buzunar, care sunt țările cele mai accesibile?

Portugalia: Start-up-uri la soare

O destinație turistică extrem de populară, plajele nesfârșite și vremea caldă fac din Portugalia o țară perfectă pentru vacanțe. Regiunea Algarve din sudul țării beneficiază de aproximativ 3.000 de ore de soare - echivalentul a 300 de zile - în fiecare an, ceea ce o face una dintre cele mai însorite regiuni din Europa.

Totuși, tot mai mulți europeni se mută la Lisabona pentru a munci. Capitala portugheză a devenit o destinație preferată, deoarece statutul său de centru tehnologic s-a consolidat în ultimii 10 ani, atrăgând talente, investiții interne și o mulțime de start-up-uri. Amazon, Google, IBM, Fujitsu și Cisco Systems sunt câteva dintre companiile de top cu birouri în Lisabona. În plus, engleza este vorbită pe scară largă ca a doua limbă.

Când vine vorba de traiul de zi cu zi, Lisabona este mai scumpă decât oriunde în altă parte în țară, fiind capitala și centrul scenei tehnologice. Este, de asemenea, mai scumpă decât era în urmă cu câțiva ani, dar acest lucru este relativ.

Impozitarea este, de asemenea, favorabilă, deoarece țara caută să atragă talente. Cei care se mută în Portugalia pentru a munci plătesc o rată fixă de 20%, în comparație cu cea mai mare cotă de impozit pe venit plătită în prezent de localnici, de 48%.

Bulgaria: o transformare semnificativă

Deși nu a adoptat moneda euro, Bulgaria este locul unde se poate trăi la prețuri accesibile și unde vremea este bună - întreaga țară se bucură de veri calde și ierni blânde. Situată în vestul țării, capitala Sofia se află în imediata apropiere a Serbiei și României și mai departe în Europa Centrală și de Sud. De când națiunea a aderat la UE, economia sa a fost în creștere.

„Bulgaria a suferit o transformare semnificativă în ultimele trei decenii, trecând de la o economie planificată, puternic centralizată, la o economie deschisă, bazată pe piață, cu venituri medii superioare”, potrivit Băncii Mondiale.

În prezent, Sofia se bucură de un transport public bun și accesibil, inclusiv un serviciu de metrou, tramvaie și autobuze regulate, care leagă majoritatea zonelor orașului, iar scena tehnologică este în plină expansiune. În 2021, orașul a fost clasat pe locul 20 din 80 de locații în raportul Tech Cities of the Future al fDi, ceea ce a subliniat importanța sa în creștere la nivel internațional.

Sectorul tehnologic este unul dintre cele cu cea mai rapidă creștere din Sofia, iar raportul Sofia Invest pentru 2020 arată că orașul este un centru IT important, cu peste 50.000 de angajați.

În timp ce Bulgaria poate fi o alegere atractivă și accesibilă pentru lucrătorii străini, limba ar putea fi o barieră pentru unii. Doar aproximativ un sfert din populația țării vorbește limba engleză, dar acest procent este mai mare în zonele turistice și în Sofia.

Spania: „Orașul inteligent” Santander

Zonele turistice de pe coasta Spaniei sunt locul în care mulți europeni se adună adesea pentru a munci. Madrid, Barcelona și Valencia sunt cele mai mari trei orașe ale țării și centre pentru finanțe, tehnologie și industrie, precum și locații populare pentru cei care doresc să-și deschidă un magazin. 

„Orașul inteligent” Santander, din nordul Spaniei, este o locație pe care lucrătorii străini o priveasc cu interes. Situat în regiunea Cantabria, pe coasta de nord a Spaniei, nu este departe de marile centre culturale și gastronomice Bilbao și San Sebastian. Cu o populație de aproximativ 180.000 de locuitori, Santander este un oraș mic, dar care a fost în fruntea revoluției orașelor inteligente.

Există 12.000 de senzori îngropați sub străzi, pe lămpi și pe autobuzele orașului, care măsoară poluarea aerului, numără locurile de parcare libere, monitorizează coșurile de gunoi și reduc intensitatea iluminatului. De asemenea, începând din 2010, orașul a participat în mod activ la proiecte de cercetare în Europa și Asia, alături de peste 350 de instituții și companii la nivel național și internațional.

Toate acestea sunt atractive pentru companiile de tehnologie, iar printre firmele de top din regiune se numără firmele de servicii profesionale Deloitte și Accenture, precum și Microsoft. Pe cât este de compact, Santander este un oraș care oferă un stil de viață accesibil pentru lucrători.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE