Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania vrea să ofere vize de nomad digital care pot permite șederea în țară timp de cinci ani

Publicat de: Mirabela Vasile

Spania ar putea introduce în curând o viză de nomad digital care le-ar oferi cetățenilor din afara UE șansa de a trăi și de a lucra acolo până la cinci ani.

Dacă schema este aprobată, țara se va alătura celorlalte națiuni europene care au introdus o formă de schemă de nomazi digitali în ultimii ani, inclusiv Italia , Grecia și Croația.

Când planurile au fost anunțate pentru prima dată în ianuarie, țara spera să „atrage și să rețină talente internaționale și naționale, ajutând lucrătorii la distanță și nomazii digitali care s-ar fi instalat în Spania”, potrivit ministrului Afacerilor Economice, Nadia Calviño.

Cu unele dintre cele mai bune viteze de internet din UE, un cost al vieții scăzut și vreme caldă pe aproape toată perioada anului, Spania este deja o destinație populară pentru lucrătorii de la distanță.

Deci, cum ar putea noua viză de nomad digital să facă viața și munca în țară mai ușoară și mai ieftină?

Cine va putea aplica pentru viza de nomad digital a Spaniei?

Deși detaliile sunt încă în curs de finalizare, se crede că schema va fi deschisă persoanelor care lucrează de la distanță pentru companii non-spaniole. Oricine dorește să solicite o viză de nomad digital va putea obține doar maximum 20% din veniturile lor de la firmele spaniole.

Solicitanții vor trebui să fie din afara Spațiului Economic European. Ei vor trebui, de asemenea, să poată demonstra că lucrează de la distanță de cel puțin un an și că au un contract de muncă sau, dacă sunt liber profesioniști, că au fost angajați în mod regulat de o companie din afara Spaniei.

Oricine dorește să profite de schema nomadului digital va trebui să demonstreze că obține destui bani pentru a se descurca - probabil că va fi în jur de 2.000 de euro pe lună - și va avea nevoie de o adresă în interiorul țării.

Nu există încă informații despre faptul că solicitanții vor trebui să fie supuși unei verificări a cazierului judiciar.

Cât timp li se va permite nomazii digitali să rămână în Spania?

Surse oficiale au indicat că vizele de nomazi digitale în Spania vor fi inițial valabile timp de 12 luni. După aceea, lucrătorii la distanță își pot prelungi șederea cu până la cinci ani, în funcție de circumstanțele care există.

Rudele apropiate, cum ar fi copiii și soțiile, se vor putea alătura și titularului vizei din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE