Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații care câștigă peste 9.000 de lei pe lună. Cu cât a crescut salariul mediu net în România

Cele mai mari salarii în România se înregistrează în domeniul IT, unde salariul ajunge la 9.331 lei net pe lună. La polul opus se află angajații din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul ajunge la 2186 lei net pe lună. În luna iunie 2022, câştigul salarial mediu net a fost 3977 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,2%), conform unui comunicat emis de INS.

De ce a crescut salariul mediu net?

Printre cauzele care au influențat creșterea salariului mediu net în luna iunie 2022, comparativ cu luna mai 2022, se numără acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

De asemenea, creșterea s-a datorat și aplicării prevederilor legale privind unele măsuri fiscale  conform cărora unele categorii de salariații beneficiază de prevederi speciale în ceea ce priveşte impozitul, contribuţia la asigurări sociale şi contribuţia la asigurări sociale de sănătate.

Creșteri semnificative ale câștigului salariului mediu net

Domeniile în care s-au înregistrat creșteri ale salariului mediu net sunt extracția cărbunelui superior și inferior cu 24,2%, industria alimentară cu 23,2% și agricultură, vânătoare şi servicii anexe cu 22,1%.

Creșteri între 11,5% și 18,0% au fost înregistrate și în activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, extracţia minereurilor metalifere.

Au fost înregistrate creșteri între 4,0% și 7,0% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, captarea, tratarea şi distribuţia apei, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, transporturi pe apă, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi aeriene, fabricarea băuturilor.

Scăderile câștigului salarial mediu net

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun cu 16,5% și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale cu 10,1%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ȋn învăţământ (-11,7%), în principal ca urmare a acordării ȋn luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă) și a reducerii ȋn luna iunie 2022 a sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE