Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldură extremă în Brazilia. Temperatura resimțită a fost de peste 58 de grade

Un nou record de căldură a fost înregistrat în Brazilia, țară lovită de un val de caniculă extremă. Temperatura resimțită de locuitorii capitalei braziliene, Rio de Janeiro, a fost de 58,5 grade, potrivit Institutului Național de Meteorologie.

Recordul precedent a fost înregistrat în 2014, când temeperatura resimtita a fost de 58 de grade Celsius. Din cauza fenomenului El Nino, Brazilia se confruntă, de mai multe luni, cu anomalii climatice și temperaturi extreme.

Nu mai puțin de 15 state, inclusiv capitala țării, sunt sub alertă maximă caniculă. Seceta a provocat incendii extinse în rezervația Pantanal, cea mai extinsă zonă umedă din lume.

Peste o sută de milioane de oameni au fost afectați de căldură

Inmet a emis alerte roșii pentru o mare parte a țării. Acestea indică faptul că temperaturile pot fi cu 5C peste medie pentru mai mult de cinci zile și ar putea reprezenta un pericol grav pentru sănătate.

Valul de căldură, care vine cu mai mult de o lună înainte de începutul verii în emisfera sudică, a făcut ca tot consumul de energie din Brazilia să atingă niveluri record, deoarece oamenii încearcă să mențină o temperatură suportabilă.

Cercetările Inmet publicate săptămâna trecută au arătat că temperatura medie din țară a fost peste media istorică din iulie până în octombrie.

Vremea extremă devine mai frecventă și mai intensă în multe locuri din întreaga lume din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit oamenilor de știință, valurile de căldură sunt din ce în ce mai lungi și mai intense în multe locuri și se așteaptă ca acest lucru să continue în timp ce oamenii continuă să elibereze gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

Între timp, Pământul se află în prezent într-o fază meteorologică El Niño, în timpul căreia temperaturile globale cresc de obicei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE