Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Climatologii, îngrijorați de încălzirea globală: ”Nu e o statistică meteo fantezistă. Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme”

Anul 2023 este pe cale să devină cel mai cald din istorie. Asta după ce luna trecută a fost declarată cel mai fierbinte septembrie înregistrat pe Terra de când sunt măsurătorile. Sunt recorduri care arată cât mult s-a încălzit Planeta.

Temperatura medie pe glob a fost cu jumătate de grad Celsius peste cea normală. Iată un exemplu care arată cât de mult s-a încălzit Europa în ultimii ani. În luna septembrie, temperatura medie a depășit cu 2,51°C media înregistrată între anii 1991 și 2020.

Și în trecut se înregistrau zile caniculare, dar acum avem avem de-a face cu valuri de căldură, spun climatologii.

În România, cea mai călduroasă zi de toamnă a fost pe 23 septembrie, cu 37 de grade la Zimnicea. Temperatura maximă absolută a lunii septembrie în țara noastră este de 43,5 grade și s-a înregistrat la Strehaia, pe 8 septembrie 1946.

”Observăm în ultimii ani că luna septembrie capătă caracteristici de lună de vară și avem temperaturi care depășesc 30° în mod frecvent. Au fost și cazuri în care am avut valuri de căldură cu temperaturi peste 35° mai multe zile la rând în luna septembrie, ceea ce e surprinzător.”, susține climatologul Roxana Bojariu.

Temperatura medie pe glob a fost cu 1,40°C mai mare

Au fost temperaturi istorice pe toată planeta. De la începutul anului până acum, temperatura medie pe glob a fost cu 1,40°C mai mare decât media preindustrială cuprinsă între anii 1850 și1900.

”Ceea ce deja observăm acum nu mai poate fi întors. Nu putem reveni la condițiile de dinainte de era industrială, dar putem să încetinim acest ritm de creștere al temperaturilor.”, a adăugat climatologul.

Avem de-a face cu o accelerare a încălzirii globale, spun climatologii.

”Din ce observăm, toate aceste recorduri, care cad unele după altele, ne arată că vorbim de o cursă accelerată a creșterii temperaturilor și depinde de noi dacă această accelerare poate fi cumva domolită și ea poate fi domolită prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.

Va continua această tendință de creștere a temperaturilor și în România. 03.05 Dar, atenție, vorbim de statistică, pentru că există și variabilitatea naturală și nu înseamnă că orice lună septembrie e mai caldă decât precedenta.”, a conchis Bojariu.

În timp ce iulie și august au avut temperaturi mai ridicate, având în vedere că sunt luni mai calde în calendar, septembrie a avut ceea ce oamenii de știință numesc cea mai mare anomalie sau abatere de la normă. Anomaliile de temperatură sunt date cruciale într-o lume care se încălzește.

"Aceasta nu este o statistică meteo fantezistă. Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme. Distruge bunurile, infrastructura, recolt", a declarat Friederike Otto, climatolog la Imperial College of London, într-un e-mail, potrvit Euronews Next.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE