Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vara continuă și în octombrie: Cât de cald va fi în Europa în această lună

Franța, Germania și Marea Britanie au înregistrat luna trecută cel mai cald septembrie din istorie.

Țările din întreaga Europă au înregistrat cel mai călduros septembrie înregistrat vreodată, iar vremea călduroasă neobișnuit de caldă pentru acest anotimp este așteptată să continue și în octombrie.

Austria, Belgia, Franța, Germania, Polonia, Elveția și Regatul Unit au înregistrat luna trecută temperaturi record, cu peste 3,6°C peste normele sezoniere.

Serviciul Copernicus Climate Change Service (C3s) al UE se așteaptă ca anul 2023 să fie cel mai călduros an pe care l-a cunoscut vreodată omenirea.

Cât de cald a fost în Europa în septembrie?

Serviciul meteorologic francez Meteo-France a înregistrat o medie de 21,5°C, marcând cel mai cald septembrie de când au început măsurătorile în 1900.

Această temperatură este cu peste 3,6°C mai mare decât normalul 1991-2020 și peste media lunilor iulie și august din acest an, de 21,1°C.

În septembrie au fost emise pentru prima dată alerte de caniculă în țară, departamentul de centru-vest Vienne înregistrând 38,8°C la începutul lunii - cea mai ridicată temperatură din septembrie din țară.

Germania a înregistrat o medie de 17,2°C în septembrie - cu aproape 4°C peste media din perioada 1961-1990.

Vor continua temperaturile ridicate și în octombrie?

Temperaturile ridicate sunt așteptate să continue în această lună în unele părți ale Europei, iar în Marea Britanie se preconizează un val de căldură în octombrie.

În această săptămână, se preconizează că se va forma un dom de căldură deasupra Europei de Vest, cu temperaturi de până la 37°C în Portugalia și Spania și 35°C în sud-vestul Franței.

Agenția meteorologică spaniolă AEMET spune că temperaturile vor crește cu 10°C peste valorile normale pentru această perioadă a anului. Acest lucru este așteptat să dureze până marți și aduce un risc crescut de incendiu în unele locuri.

Gazele cu efect de seră care captează căldura și fenomenul meteorologic El Niño au făcut ca temperaturile să atingă niveluri record în acest an - o tendință care va continua în următorii cinci ani, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

În cadrul summitului COP28 de luna viitoare, liderii mondiali vor dezbate modul în care să limiteze schimbările climatice și să respecte obiectivele Acordului de la Paris. Eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta va fi un subiect-cheie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE