Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștenii riscă să rămână în frig la iarnă. Compania de termoficare are datorii de 600 milioane de lei

În prag de iarnă, bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Compania de termoficare din Capitală este la un pas de insolvență, din cauza unor datorii de aproape un miliard de lei.

Dacă nu vor fi achitate datoriile catre ELCEN, oamenii ar putea să nu mai aibă apă caldă și căldură. Termoenergetica a trimis zilele trecute un mesaj către Primăria Capitalei și către Consiliul General, prin care atrăgea atenția că se poate ajunge la insolvență.

La întâlnirea cu primarul Capitalei, acesta a ocolit un răspuns, spunând doar că nu este momentul să ne gândim la acest scenariu.

Nicuşor Dan, l-a rugat pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a rugat pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluţie în ce priveşte datoria de 600 de milioane a companiei Termoenergetica faţă de ELCEN.

Edilul general a precizat că a existat o discuţie, miercuri, pe această temă cu reprezentanţii Guvernului, dar că nu a participat nimeni din partea ministrului de Finanţe.

„Concursul de metafore o să fie peste un an jumătate, în campania electorală. Eu îl rog pe domnul Ciolacu să dea telefon la domnul Câciu, ministrul de Finanţe, astfel încât să rezolvăm problema cu datoria restantă pentru Termoenergetica, pentru că de rezolvarea situaţiei financiare a Termoenergeticii, de ieşirea Elcen din insolvenţă depind toate investiţiile viitoare pe care trebuie să le facem în producţie şi distribuţie transport de agent termic”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă.

Edilul general a menţionat că nu vrea să ia în calcul scenariul intrării în insolvenţă al companiei Termoenergetica, în cazul în care aceasta nu va primi banii necesari.

„Vreau să nu vorbim de scenariul acesta. Eu cred că până la urmă suntem oameni responsabili. Vreau să nu vorbim de scenariul acesta şi să rezolvăm la nivel politic şi administrativ problema întregului lanţ: Primărie-Termoenergetica-ELCEN-Romgaz”, a spus el.

Nicuşor Dan a menţionat că miercuri a avut loc o discuţie între reprezentanţi ai PMB, ai premierului, ai ministrului Dezvoltării şi ai ministrului Energiei, dar că nu a fost prezent nimeni din partea ministrului Finanţelor.

„A lipsit, cum s-a mai întâmplat, reprezentantul ministrului Finanţelor. Toţi oamenii cu care am vorbit caută soluţii pentru problema asta (a datoriei pe care o are Termoenergetica - n.r.)”, a mai precizat el.

Sistemul de termoficare din Capitală acoperă 550.000 de apartamente

Nicuşor Dan a adăugat că sistemul de termoficare din Capitală acoperă 550.000 de apartamente, la fel cât au toate celelalte unităţi teritorial-administrative din România la un loc. Însă, în timp ce pentru Bucureşti ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane de lei, pentru celelate UAT-uri a fost de 800 de milioane.

„Nu cerem mai mult decât s-a dat celorlalte localităţi din România. Noi, Bucureştiul, avem apartamente în sistem centralizat câte au toate celelalte localităţi împreună. Pentru ele s-au dat 800 de milioane, pentru noi s-au dat 15-20 de milioane. Dacă Guvernul nu are bani, am cerut încă de acum un an să ni se mărească plafonul de îndatorare, astfel încât să ne împrumutăm de banii aceştia de pe piaţă”, a precizat edilul general.

El a menţionat că Primăria are nevoie de 600 de milioane de lei pentru a achita o datorie pe care Termoenergetica o are către ELCEN, iar ELCEN către Romgaz.

„Termoenergetica facturează cu un preţ pe care i-l stabileşte ANRE. Acest preţ se calculează pe baza unui bilanţ energetic făcut cu doi ani în urmă - în cazul ăsta, este ritmul administrativ, nu e nimeni de vină. Şi pe preţul care este facturat de către Termoenergetica noi suntem la zi. Adică am plătit în anul acesta 1,4 miliarde de lei - dublu faţă de cât se plătea acum doi ani. Deci suntem la zi. Însă, pe această diferenţă de preţ sunt 120 de milioane de lei din 2020; 240 de milioane din 2021 şi aproximativ 300 de milioane din 2022. Împreună fac 600 de de milioane. Aceşti 600 de milioane se duc mai departe într-o datorie pe care Termoenergetica o are către ELCEN, iar ELCEN la rândul lui către Romgaz”, a explicat el.

Marcel Ciolacu a îndemnat-o pe Clotilde Armand să împrumute Primăria Generală

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a îndemnat-o miercuri pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, să împrumute Primăria Generală, care are nevoie de 600 de milioane de lei pentru termoficare.

„Nu sunt membru al Guvernului, când voi fi membru al Guvernului... Nu am fost întrebat de către domnul prim-ministru această speţă. Dar eu ştiu că domnul primar general al Capitalei a rezolvat toate problemele. Eu îi urez succes în continuare. Îmi pare rău pentru bucureşteni. A picat asemenea năpastă pe capul lor: să îl aibă pe Nicuşor Dan primar general al Capitalei. Nu ştiu excedentul Primăriei Generale. Ştiu la Sectorul 1, am fost mai atent: un excedent extraordinar. Să îl împrumute pe domnul Nicuşor Dan doamna Clotilde”, a spus Marcel Ciolacu la o conferinţă de presă.

Precizările au fost făcute după ce primarul general, Nicuşor Dan, a făcut apel la Guvern să sprijine Capitala pentru „a putea trece cu bine de această iarnă”. Edilul general a menţionat că PMB achită toate facturile către Termoenergetica, dar că are nevoie de ajutor pentru a plăti o datorie de aproximativ 600 de milioane de lei, acumulată în ultimii trei ani, reprezentând diferenţele între preţul real şi tariful stabilit de ANRE. 

Anul trecut, Termoenergetica a avut pierderi de căldură de până la 37%, compania a cumpărat 4,7 milioane de gigacalorii, dintre care 1,7 milioane s-au pierdut. Dacă facem un calcul, la un preț de 300 de lei pe gigacalorie ajungem la pierderi de până la 500 de milioane de lei.

Director Termoenergetica: Dacă s-ar opri sistemul termoficare din Bucureşti, repunerea lui în funcţiune ar dura 2-3 săptămâni

Nimeni nu va opri căldură în Capitală, a oferit asigurări Claudiu Creţu, directorul general al Termoenergetica, menţionând că, dacă sistemul de termoficare din Bucureşti ar fi oprit, repunerea lui în funcţiune ar necesita 2-3 săptămâni, potrivit Agerpres.

„Din păcate, pe partea financiară nu s-a schimbat nimic. Adică tot datorii, tot penalităţi. Acelaşi circ. Înainte era RADET/ELCEN, acum e Termoenergetica/ ELCEN. Probabil aţi văzut şi prin presă, iar şedinţe, întâlniri, datorii, penalităţi, riscuri de insolvenţă, falimente, popriri de conturi. Ok. Mulţi spun da, e un circ. Domnule, se opreşte căldura? Nu, nu se opreşte. Eu nu cred că nimeni nu poate să oprească căldura în Bucureşti. Şi vreau să o spun şi public. Dacă s-ar oprit tehnic, la robinet, da, dacă s-ar opri sistemul termoficare din Bucureşti, repunerea lui în funcţiune, mai ales iarna, eu nu ştiu dacă reuşim în 2-3 săptămâni", a spus Claudiu Creţu, la conferinţa „Cogenerare pentru eficienţă energetică şi integrarea regenerabilelor”.

ELCEN se află în insolvență

Directorul general al Termoenergetica a explicat că sistemul este unul sensibil şi se află într-un echilibru fragil. De asemenea, el a subliniat că ELCEN se află în insolvenţă şi nu poate depune proiecte pe Fondul de Modernizare.

Întrebat de jurnalişti despre remedierea avariilor din Capitală, Creţu a menţionat că nu există săptămână fără avarii, dar că echipele sunt pe teren şi se lucrează.

„Vom trece, vom trece peste iarnă cum am trecut şi iarna trecută sau acum două ierni. Din păcate avem aceste avarii. Aş putea spune nu e săptămână fără avarii, ca să nu zic fiecare zi, dar echipele sunt în teren, se lucrează. O avarie se va remedia în cursul zilei de astăzi, alta durează două zile. Deci, în funcţie de complexitatea ei, fiecare lucrare poate dura o zi, două, trei sau patru... În acest moment, sunt două lucrări mari. Una pe Bulevardul Brâncoveanu, aceasta este o avarie, iar pe Mihai Bravu nu este o avarie, ci acolo se face proba de presiune şi se întregeşte tronsonul care a fost lucrat toată vara pe partea de modernizare. Compania Energetică Servicii a lucrat acolo. Vremea ne-a permis să lucrăm şi în luna octombrie şi s-a lucrat, iar acum se întregeşte reţeaua, astfel încât să putem funcţiona mai bine pe perioada de iarnă”, a afirmat Claudiu Creţu.

Referitor la datoriile companiei, directorul general al Termoenergetica a precizat că ELCEN, prin demersuri legale, a obţinut o ordonanţă de plată şi urmează titluri executorii. Claudiu Creţu a precizat că Termoenergetica nu ar putea funcţiona cu conturile poprite şi că speră să se ajungă la o eşalonare a plăţilor pentru a se evita insolvenţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE