Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contoarele individuale, obligatorii din 2023. Românii de la bloc riscă amenzi mari dacă nu respectă legea

Până la sfârșitul acestui an, românii care locuiesc în blocuri racordate la sistemul centralizat de termoficare trebuie să aibă montate contoare sau repartitoare pentru a măsura consumul de energie sau de apă caldă.

Potrivit ordonanței de urgență, până în 2027, toate contoarele și repartitoarele ar trebui să fie dispozitive care pot fi citite la distanță.

În acest moment, doar în București, sunt peste 500 de mii de blocuri racordate la sistemul centralizat de termoficare.

"În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare", arată, în primă fază, ordonanța, potrivit OUG.

În opinia specialiștilor, modificarea ar fi necesară având în vedere că ar ajuta la individualizarea consumului pentru încălzire și apa caldă pentru fiecare apartament în parte.

Mai mult decât atât, oamenii ar avea siguranță că plătesc fix atât cât consumă, toate acele discuții cu privire la încărcarea facturilor putând fi evitate. Mai mult decât atât, în contextul scumpirilor din ultimele luni, implementarea unei asemenea masuri se vă dovedi și mai utilă pentru toți romanii care locuiesc la bloc.

Montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să se finalizeze până la sfârșitul anului trecut, însă Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie 2022. Oamenii au amânat și ei, deși amenda pentru nerespectarea legii se ridică la 1.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE