Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în jurul OUG pentru energie. Liberalii și social-democrații discută noi modificări aduse Ordonanței

Continuă tensiunile din Coaliție pe tema plafonării și compensării prețurilor în energie. Atât liberalii, cât și social democrații vor schimbări ale prevederilor adoptate în Senat săptămâna trecută, însă în moduri diferite.

PNL vrea vouchere pentru anumite categorii sociale, în timp ce PSD vrea să includă și familiile monoparentale printre beneficiarii compensării energiei.

În tot acest timp, Ordonanța intrată în vigoare la 1 septembrie își arată efectele. Facturile pentru curent și gaze vor veni cu întârziere.

Modificările Ordonanței pentru compensarea energiei au intrat în circuitul legislativ din Camera Deputaților, for decizional.

Adoptate deja în Senat, propunerile PSD sunt acum disputate de partenerii de coaliție. Asta deși liberalii au votat modificările săptămâna trecută. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus să se acorde vouchere în locul procedurii greoaie de compensare direct pe factură pentru bolnavii care depind de anumite aparate electrice sau pentru familiile care au trei sau mai mulți copii la școală.

„Ceea ce spune Virgil Popescu nu prea se justifică pentru caă e simplu. O familie cu 3 copii poate să anunțe distribuitorul. Sistemul cu vouchere a fost foarte complicat și au existat probleme. De aceea e mai simplu printr-un formular sau un telefon.”, a declarat Ana Maria Cătăuță, deputat PSD.

Furnizorii spun că punerea în aplicare a noilor prevederi în actuala formă va crea probleme furnizorilor și vor atrage costuri mai mari.

„Politicile actuale vor duce la dispariția foarte multor furnizori. Deja avem cazuri în care renunță la licență. Pur și simplu li se face viața foarte grea și ceea ce se va întâmpla este că vor rămâne foarte puțini furnizori pe piață.”, a spus Claudiu Năsui, deputat USR.

Printre nemulțumirile operatorilor din sectorul energetic sunt supraimpozitarea veniturilor suplimentare, prevederea care susține că raportarea se face la consumul de anul trecut, dar și obligativitatea încheierii contractelor bilaterale pe 3 ani.

Intrată în vigoare la începutul lunii, Ordonanța de urgență pentru plafonarea facturilor a început să producă efecte nedorite. Pe piața engross nu se mai tranzacționează energie, iar furnizorii vor întârzia prelungirea contractelor expirate și emiterea facturilor pentru luna septembrie.

Potrivit arbitrului pieței energetice din România, ANRE, Ordonanța nu respectă nici noile reguli europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE