Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL vrea modificarea ordonanței pe energie. Liberalii ar prefera vouchere în locul prețului plafonat

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze continuă să creeze dispute între PNL și PSD. Actul ar putea fi modificat din nou în Camera Deputaților. Cei din PNL nu sunt de acord cu unele dintre modificările propuse de colegii din PSD la Senat.

Facilitatea acordată familiilor care au cel puțin trei copii

Sunt mai multe chestiuni aflate în dispută, mai multe modificări aduse la Senat, pe care liberalii, deși le-au votat acolo, ar vrea acum să le schimbe în Camera Deputaților. O primă chestiune aflată în dispută ar fi facilitatea acordată familiilor care au cel puțin trei copii. Acestea, potrivit amendamentului propus de UDMR la Senat și votat de întreaga Coaliție, ar urma să beneficieze de un preț plafonat de 68 de bani/kWh, indiferent de consumul pe care l-ar avea.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, de la PNL, a spus că ar fi greu de contorizat aceste familii, cu minimum trei copii, și mai bine ajutorul s-ar da sub formă de voucher. În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că acest lucru s-ar putea face foarte simplu, prin declarație pe proprie răspundere. O chestiune similară este în ceea ce privește facilitatea acordată bolnavilor care folosesc, acasă, pentru tratament, aparate care funcționează cu energie electrică. Liberalii ar vrea să se meargă și aici tot pe ideea de voucher.

Social-democrații spun că aceștia pot fi identificați foarte simplu la DSP-urile din fiecare județ și ar putea primi acest ajutor.

Referința pentru plafonare și compensare

De asemenea, o altă chestiune aflată, oarecum, în dispută este care să fie referința pentru plafonare și compensare. În ordonanța în vigoare referința este consumul de anul trecut. La Senat s-a venit cu o modificare, se ia în calcul ori consumul de anul trecut, ori consumul de anul acesta, depinde care este mai benefic pentru consumator. Premierul Nicoale Ciucă, liderul PNL, a spus că ar trebui să se ia în calcul doar consumul actual, cel de pe luna curentă.

Toate aceste chestiuni urmează să fie dezbătute în Camera Deputaților. Marți a intrat ordonanța pe circuitul de dezbatere, este forul decizional. Social-democrații nu se grăbesc, însă, cu adoptarea acestei ordonanțe. Au dat termen până la finalul lunii pentru votul final în Cameră, și, spun surse din cadrul PSD, că se așteaptă până la finalul lunii la o decizie din partea Comisiei Europene, o decizie unitară la nivelul blocului comunitar, astfel încât să știe și guvernanți ce modificări concrete să aducă acestei ordonanțe.

Reprezentanții Asociațiilor Furnizorilor de Energie din România, nemulțumiți de ordonanță

Această ordonanță îi nemulțumește și pe reprezentanții Asociațiilor Furnizorilor de Energie din România. În plus, aceștia nu sunt de acord nici cu mare parte dintre amendamentele incluse în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței.

Președintele Asociației, Laurențiu Urluescu, ne-a explicat care sunt modificările care ar trebui aprobate în Camera Deputaților, forul decizional în cazul acestui proiect de lege.

Laurențiu Urluescu, președintele AFEER: „Am menționat că nu se fac tranzacții. Pe gaze nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Blocarea pe un contract pe cel puțin trei ani.... contractul este ferm. S-a văzut de la 1 septembrie, o pierdere din start pentru furnizor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE