Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bricul Mircea, 85 de ani pe mare. Care este povestea celebrei nave care a instruit generații de marinari

Bricul Mircea - nava școală a marinei militare române - împlinește 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale. Ambasador al României în mările și oceanele lumii, velierul a școlit zeci de generații de marinari militari și a parcurs sute de mii de mile marine. Iar aventura pe mare nu se oprește aici pentru că în scurt timp va pleca într-un nou voiaj de instrucție cu altă generație de tineri marinari.

Construit în anul 1938 în șantierul naval din Hamburg, Bricul Mircea, simbolul marinei militare românești, a intrat pentru prima oară în rada Portului Militar din Constanța pe data de 17 mai 1939. De atunci, mii de marinari au urcat la bord ca să învețe tainele meseriei. 

Bricul Mircea și generațiile sale de marinari

 De-a lungul vremurilor, pe Bricul Mircea s-au instruit zeci de generații de marinari, iar pentru mulți dintre ei cea mai mare provocare a fost urcarea în arboradă. Nava școală Mircea a parcurs sute de mii de mile marine, iar cel mai lung voiaj a fost până în SUA.  

Bricul are o înălțime maximă de 44 de metri și 23 de vele ce însumează peste 1700 de metri pătrați, iar de-a lungul vremurilor a trecut prin multe reparații capitale. În mod tradițional, comandantul Bricului este un fost student care a făcut practica la bordul navei școală. 

Silviu Moraru, comandantul Bricului Mircea: ”Nu se mai compară condițiile de acum 20 de ani de când eram student la bordul navei și am participat la traversarea Atlanticului cu ceea ce se află acum la bord, adică aparatura e nouă modernizată.” 

Ceremonia de astăzi, în cadrul căreia a fost lansată și o medalie aniversară, a avut loc în fața foștilor, dar și actualilor cadeți. Pentru seniori, amintirile momentelor petrecute în voiaj la bordul bătrânului velier, sunt încă proaspete în memorie. 

Alexandru Dumbravă, căpitan comandor: ”N-am mai avut emoții de când am avut mare de gradul 7 la întoarcerea de la Napolli în 1968. Vedeam cerul și apoi fundul mării, atunci am avut emoții.” 

Ioan Damaschin, comandor: ”Aveam postul pe una din verigile cele mai înalte și am amintiri foarte plăcute din `68. Urcarea în arboradă e unul din cele mai grele momente, nu? Sigur că da. În `76 am participat la bicentenarul statelor unite, eram student pe vremea aia, am trecut prin multe furtuni.” 

Mariana Păvăloiu, profesoară: ”Să auzi vântul în vele e minunat, să fii pe Mediterană sau pe Egee pe albastrul de cerneală al mării să vezi studenții pe vergi. Să vezi cum trag de parâme și fete și băieți  la un loc, cu aceeași intensitate și cu aceeași dăruire e o bucurie.” 

Extrem de emoționați au fost studenții și elevii școlilor de marină care așteaptă cu nerăbdare primul voiaj. 

Andreea Neagu,  caporal: ”Este cadeția de care vom avea parte pe durata studiilor militare sunt nerăbdătoare.” 

De la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, Bricul Mircea a făcut escale în peste 150 de porturi din lume, iar la bordul său au fost instruiți peste 75 de generații de marinari militari. Acum, bătrânul velier se pregătește pentru un nou voiaj de 43 de zile în bazinul Mării Mediterane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE