Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cariera de marinar, atractivă pentru tineri. Ce ambiții au elevii care vor să lucreze pe mare

Atrași de uniforma de marină și de perspectiva unei meserii sigure și bine plătite, tot mai mulți tineri aleg să urmeze cursurile școlilor ce-i transformă în militari ai Forțelor Navale.

Mulți se visează la bordul navelor de luptă în misiuni periculoase pe care le-au văzut până acum doar la televizor dar cu toții au speranța că această carieră îi va ajuta să-și depăsească limitele, pe o piață a muncii tot mai competitivă.

Elena are 21 de ani și este elevă în anul 2 la Școala Militară de Maiștri de Marină din cadrul Forțelor Navale. De mică a atras-o marea însă recunoaște că siguranța unui loc de muncă cu un salariu bun a avut mult de cânărit în alegerea profesiei.

„Consider că este o carieră care ne va aduce foarte multe beneficii pe viitor. Este o meserie sigură și este și bănoasă dacă facem ceea ce ne place și ceea ce ne dorim.”, a declarat tânăra.

Și Alexandru iubește uniforma de marină de când era copil. Recunoaște că mereu îi admira, la festivitățile Ziua Marinei, pe marinarii militari îmbrăcați în alb. A trecut deja de instructajul de la bordul bricului Mircea iar acum se visează comandant de navă.

„Până acum am avut parte de provocări, plecare cu bricul mi-a întărit încrederea în mine, am avut parte și de mici aventuri. Cum ar fi?urcarea în arboradă, navigarea pe vele, să fii acolo la înălțime să vezi pe toată lumea, să vezi marea e ceva unic.”, a spus Alexandra Dumitru.

Aceleași sentimente îl încearcă și pe Sabin, un tânăr de 17 ani, elev în clasa a 11- a. Iubește marea și se consideră suficent de curajos pentru o carieră în marina militară.

„Eu fac un liceu cu profil electric. Ce m-ar ajuta? Păi cred că ți s-ar potrivi electromecanică. Cam cât durează un voiaj? Depinde? Dar pe perioada școlarizării ești obligat să faci un stagiu de cel puin un an ca să poți să dai examen de brevet”, a adăugat Sabin.

Acest tânăr a absolvit deja cursurile unui colegiu militar iar acum ar vrea să continue și cu studii universitare.

La ziua Porților deschhise din Portul Militar Constanța, standurile cu ofertele educationale ale școlilor militare au atras sute de tineri.

„Profesia militară pe piața muncii este o profesie stabile, le oferă tinerilor posibilitatea de a-și pune în aplicare dorințele de a se realiza profesional și de a avea un venit sigur și stabil lunar, în afară de asta, cariera în marina este una plină de provocări”, a spus Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale.

Anul trecut, la colegiile militare și școlile de maiștri militari și subofițeri au fost admiși peste 1.200 de boboci. Cei mai mulți dintre ei sunt angajați imediat cum ies de băncile școlii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE