Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimele pregătiri de Ziua Marinei. Patru nave militare vor saluta publicul din larg

La Constanța, militarii de la Forțele Navale fac ultimele pregătiri pentru Ziua Marinei. Patru nave militare vor saluta publicul din larg, într-o defilare ce va avea loc pe mare pe ruta Constanța-Midia. Nava de luptă împotriva minelor marine va conduce formația, vasul pe care militarii execută zilnic antrenamente pentru a putea proteja apele teritoriale ale României.

La răsărit, Puitorul de mine și plase a pornit în larg pentru a se poziționa în formația de defilare de Ziua Marinei.

Pe puntea de comandă are loc un exercițiu de simulare a unui atac la suprafață, sunt într- un continuu antrenament militarii de aici, de la bordul puitorului de mine și plase viceramiral Constantin Balescu, nava a participat în urma cu doar câteva luni și la un exercitiu de deminare a unei mine marine.

La bordul navei, Daniel și Ramona, proaspeți absolvenți, participă pentru prima oară la festivitățile de Ziua Marinei.

”Am terminat (studiile – n.red.) pe 1 august și am venit la muncă imediat”, spune Ramona Iosepov. 

”Ziua marinei e o zi foarte importantă și o sarbatorim cu drag”, spune Daniel Vasile.

În ceea ce privește riscul în misiune, tânărul spune că sunt ”multiple misiuni periculoase, din cauza faptului că în Marea Neagră sunt numeroase mine marine în derivă. Puitorul are misiune de cercetare sistematică a acestor mine marine”.

Anul acesta, doar patru dintre navele de luptă ale Forțelor Navale vor putea fi admirate de turiști în largul mării. Fregatele, Bricul Mircea, un elicopter puma naval, dar și alte echipamente de luptă ale Marinei Militare vor putea fi admirate sâmbătă în cadrul zilei Porților deschise ce va avea loc în Portul Militar.

”Este o ocazie bună să ne prezentăm navele, meseria, oamenii și misunile pe care le-am făcut”, a spus Bogdan Iosif, locotenent comandor și comandatul navei viceamiral Constantin Bălescu.

”Anul acesta suntem prezenți în șapte orașe din țară – Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz”, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Manifestările de Ziua Marinei vor începe luni la ora 11, cu apariția Zeului Neptun care va da startul jocurilor și concursurilor marinărești. Festivitățile nu vor mai cuprinde exerciții cu trageri ale infanteriștilor pe faleza Cazino și nici secvențe de atac aerian pe mare, așa cum se întâmpla inainte de pandemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE