Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bouldering, alternativă la sala de fitness. Un antrenament de 30 de minute poate arde aproximativ 300 de calorii

O metodă de a arde cloriile după sărbători - escalada. Sălile de cățărat din București sunt din nou pline, după scurta vacanță de Paște. Deși pare un sport extrem, escalada e pentru toată lumea, spun specialiștii.

În această sală de cățărat sunt trasee de escaladă cu ham și trasee de escaladă bloc, așa-zisul bouldering - adică ecaladarea unor pereți artificiali de mică înălțime, fără frânghii de asigurare și hamuri. Totuși, pentru siguranță, sub pereții de cățărat sunt instalate saltele speciale de aterizare.

Petru Cruceru, project manager sală de cățărat: ”Cățărarea, spre deosebire de alte sporturi, și escalada în general lucrează cu toate grupele de mușchi, inclusiv cu degetele și, de asemenea, ce mă atrage pe mine cel mai mult când vine vorba de cățărat este puzzle-ul pe care îl presupune cățăratul – mișcările și să citești un traseu când te cațeri.”

Escalada, un sport pentru toate vârstele

Escalada nu are vârstă. Există atât trasee concepute pentru copii, cât și pentru adulți.

Andrei Mosloc, antrenor escaladă: ”În primul rând, trebuie să folosești prizele de plecare, sunt notate cu benzi de culori diferite. După culoarea benzii, vine și dificultatea traseului, negru fiind cel mai greu.”

Alex duce însă sportul la un alt nivel. Este olimpic național la escaladă. L-am găsit la sală, în a doua zi de Paște.

Alex, olimpic escalada: ”Fac asta de mic. M-a dus mama la cățărat pentru că mă cățăram în copaci și chestii de astea și am început să fac de performanță acest sport.”

Reporter: ”Cât de greu este să faci cățărări din experiența ta de mulți ani?”

Alex:”Este foarte greu, ai nevoie de toate, forță, de tot, tehnic...”

Escalada nu este doar un antrenement fizic, ci stimulează și creierul - traseele trebuie descifrate. Prizele au o formă care impune o anumită poziție a corpului, iar cățărătorul trebuie să fie creativ pentru a o descoperi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE