Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozy cardio, noul trend de sport din social media. Exercițiile de la sală sunt înlocuite cu cele de acasă, în pijamale

Ce spuneți dacă în locul unui antrenament greu la sala de fitness ați încerca exerciții fizice în confortul propriei case, fără să vă mai schimbați în haine de sport? ”Cozy cardio” este cel mai nou trend pe rețelele sociale și presupune mișcări simple, care pot fi făcute chiar în pijama, cu un ceai sau un cappuccino alături.

În timp ce medicii spun că orice mișcare este benefică pentru sănătate, indiferent unde și cum o facem, antrenorii de fitness susțin că acest tip de mișcare nu va da niciodată rezultate fizice vizibile.

Simona Stan are 44 de ani și lucrează într-o agenție de publicitate. A povestit pentru Euronews că face sport de când era mică și nu ratează nicio ocazie pentru mișcarea de orice fel. La sala de fitness vine pentru exerciții mai complicate, care solicită mai mult mușchii, iar acasă face așa numitul ”cozy cardio”.

Simona Stan: În fiecare seară, uitându-mă la televizor sunt jos pe covoraș, făcându-mi abdomenele, stretchingul, genuflexiunile și tot pachetul de exerciții necesare de zi cu zi. Deci da, le alternez. Este foarte important să facem lucrul acesta și acasă.

Exercițiile de tip cozy cardio pot fi făcute oriunde și cu aproape orice tip de îmbrăcăminte, chiar și în blugi.

Pe rețelele sociale, mișcarea în casă, în haine lejere este un adevărat trend

Mai ales în străinătate. Vedem că la o simplă căutare a expresiei cozy cardio apar zeci de clipuri cu persoane care se postează în timp ce practică acest tip de exerciții, în confortul casei.

Puteți face mișcări de genul semicercurilor cu brațele deasupra capului, ridicarea genunchilor la coate, flexarea taliei, lovituri cu picioarele, sau cardio din poziția așezat. Este foarte simplu să vă dați seama că aceste exerciții ușoare duc la scăderea greutății.

Antrenorii de fitness consideră, însă, că această variantă de mișcare este inutilă, dacă ne dorim să ne tonifiem corpul, de exemplu.

Florin Neby-managerul unei săli de fitness: Din punctul meu de vedere este o formă de entertainment și putem să o catalogăm așa, pentru că este practicată într-o zonă de confort, în același timp sunt aduse și junkuri lângă. Cum ar fi frappeuri, așa am văzut în clipuri, ceea ce, cu siguranță, nu se asociază absolut deloc cu sportul.

Medicii sunt, însă, de părere că orice exerciții fizice sunt bune pentru sănătate, indiferent de complexitatea lor.

Potrivit statisticilor oficiale, în România sunt înregistrate peste 8.000 de săli de fitness, dar doar 9% dintre români fac sport aici. Cei mai mulți fac sport în propria locuință, aproape 60%. 22% fac mișcare în aer liber, iar 18% consideră că drumul de acasă spre serviciu este sportul de care au nevoie zilnic.

România are cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care fac mișcare. Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, 58% dintre adulții români sunt supraponderali. În plus, aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani au peste greutatea normală, iar între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE