Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FIFA a anunțat locul finalei Cupei Mondiale 2026. Stadionul din New York este o bijuterie de 1,6 miliarde de dolari

După ce Cupa Mondială 2022, desfășurată în Qatar, a fost cel mai scump 'mondial' organizat vreodată, cea din 2026 promite să fie mai impresionantă, cu venituri FIFA estimate la peste 10,5 miliarde de euro, față de cele 7,5 ale celui din Qatar.

Competiția va fi organizată de trei țări, SUA, Canada și Mexic, iar FIFA a anunțat că marea finală va avea loc pe stadionul MetLife, din New York (New Jersey), pe 19 iulie.

Finala Cupei Mondiale 2026 va fi pe stadionul MetLife

Arena MetLife este o adevărată bijuterie. Are 82.550 de locuri - 218 sunt loje - și găzduiește echipele de fotbal american New York Giants și New York Jets.

Arhitecții însărcinați cu proiectarea trebuiau să realizeze un stadion care să includă personalitățile distincte ale ambelor echipe. Giants au preferat un aspect tradițional, cu un cadru din oțel expus și piatră rustică, în timp ce Jets au dorit un aspect elegant și modern, evidențiat de metal și sticlă. Având în vedere aceste caracteristici, designerii s-au inspirat din "dinamica turnului", văzută în mulți dintre zgârie-norii din Manhattan.

Scaunele sunt plasate și înclinate în așa fel încât orice persoană să aibă vizibilitate perfectă, iar arena dispune de patru vestiare.

Baza fațadei stadionului are aspect de piatră asemănătoare calcarului, în timp ce restul arenei se distinge printr-o înveliș exterior din lambriuri de aluminiu și sticlă și printr-o iluminare interioară capabilă să-și schimbe culorile, în funcție de echipa care joacă la momentul respectiv. Această soluție tehnică a apărut prima dată la Allianz Arena, din Munchen. În funcție de echipa care joacă, stadionul poate fi ușor reconfigurat în doar câteva ore.

Spre deosebire de alte arene moderne, MetLife Stadium nu are acoperiș, pentru că propunerile pentru finanțarea unei astfel de soluții au creat diverse dispute.

VEZI GALERIA
9 imagini

Stadionul MetLife, din New York, a costat 1,6 miliarde de dolari

La momentul deschiderii, în 2010, era cel mai scump stadion din lume, cu un preț de 1,6 miliarde de dolari. Între timp, mai există două arene peste MetLife, în ceea ce privește prețul, ambele americane: SoFi Stadium (Inglewood), cu un preț de 6,22 miliarde de dolari, și Allegiant Stadium (Paradise), care a costat 2,15 miliarde.

MetLife Stadium, locul finalei Cupei Mondiale 2026, găzduiește nu doar competiții sportive, ci și mai multe evenimente, printre care și concerte de clasă mondială. De la momentul deschiderii, stadionul MetLife a găzduit peste 550 de evenimente majore și 3.000 de evenimente speciale, așa cum anunță organizatorii.

  • Cele mai importante au fost primul Super Bowl XLVIII, pe timp de iarnă, în aer liber, WrestleMania 29 și 35, finala Copa America Centenario, Jocul Army-Navy din 2021 și multe concerte, jocuri de fotbal universitare și meciuri internaționale de fotbal.

Arena este dotată cu patru ecrane în patru zone, fiecare cu o lungime de 7,6 metri și o lățime de 3 metri, unde spectatorii pot urmări cele mai importante reluări. Pe lângă cele patru ecrane, arena este dotată și cu alte peste 2.100 de monitoare, conform site-ului oficial, iar construcția este făcută în așa fel încât să poată fi updatată la utilizarea celor mai recente tehnologii pentru mult timp. Pe fiecare dintre aceste 2.100 de monitoare pot fi redate peste 70 de programe tv din întreaga lume. În plus, 20 de "stâlpi video HD" înconjoară stadionul, iar accesul la Wi-Fi este gratuit în incinta arenei.

  • Stadionul MetLife a fost desemnat, de către Billboard, de 9 ori "Stadionul cu cele mai mari venituri ale anului" și „Locația anului 2017”, de către StadiumBusiness.

În 2021, Stadionul MetLife a devenit primul stadion NFL care s-a alăturat Convenției-cadru ONU privind schimbările climatice, cadru sport pentru acțiunea climatică, ce își propune să atingă obiectivele globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Din 2012, stadionul beneficiază de un "inel solar" pe marginea superioară. Acest inel solar este format din 1.350 de panouri solare fotovoltaice integrate în construcție, asamblate în 47 de cadre individuale. Panourile sunt iluminate cu LED-uri și generează aproximativ 350 KW, de aproape 25 de ori cantitatea de energie electrică necesară pentru alimentarea sistemului de afișare cu LED-uri a arenei.

Stadionul MetLife a fost prima arenă din NFL care a primit certificarea SAFETY Act din partea Departamentului de Securitate Internă din SUA, în 2013 și s-a clasat pe locul 1, timp de 9 ani consecutiv, în topul „Security 500”, făcut de revista Safety.

  • Stadionul Azteca din Mexic va găzdui primul meci al turneului pe 11 iunie.
  • Cupa Mondială 2026 se va desfășura în perioada 11 iunie - 19 iulie. Meciurile se vor disputa în 16 orașe din cele trei țări-gazdă.
  • Cupa Mondială 2026 va fi prima din istorie care va avea 48 de echipe. Asta înseamnă cu 16 mai multe decât câte au participat la ultimele șapte ediții.
  • Cupa Mondială 2026 va avea un număr record de 104 meciuri, iar asta înseamnă că finalistele vor disputa cu un meci mai mult decât până acum.
  • Cupa Mondială 2026 va fi cea mai lungă din istorie și se va întinde pe o perioadă de 39 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE