Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. Motivația românilor de a face sport durează patru luni. Doar 14% dintre români se duc la sală, pe tot parcursul anului

Începutul de an e momentul în care toată lumea își propune să realizeze lucruri mărețe. Așa că e luna în care sălile de fitness au cel mai mare flux de clienți. Dar e și luna în care renunță cei mai mulți, potrivit unui studiu al unei companii care oferă servicii medicale. Cât durează motivația românilor de a face sport?

Primul flux mare de clienți este de la începutul anului până la sfârșitul lunii iunie. Apoi, pe perioada verii, fluxul poate scădea și la jumătate. Iar din septembrie până la sfârșitul anului, reapare, de cele mai multe ori, dorința de a face sport. Este un comportament specific românilor. În alte țări, lucrurile stau altfel, ne-a spus Florin Neby, proprietarul unei săli de fitness din București.

Florin Neby - proprietar sala de fitness: Am văzut săli din străinătate, unde oamenii au un alt tip de comportament. Oamenii, pe perioada verii, se antrenează, sălile sunt pline, nu ca la noi, doar 30% din cât se întâmplă să fie în luna ianuarie. Cam acesta este traficul. Se reduce cu 30, 50% vara față de luna ianuarie. În general, acolo unde sunt femei la sală, vor fi și bărbați. E o corelare pe care am văzut-o nu doar la noi, dar și în alte părți. Tocmai de aceea, sălile de fitness își orientează comunicarea către femei.

În medie, românii au frecventat sala 4 luni/an și au avut aproximativ 9 vizite/lună

Numărul celor care aleg să facă sport într-o sală de fitness este foarte mic - de doar 9%, arată datele Comisiei Europene. Cei mai mulți dintre români, aproape 60%, fac sport în propria locuință. Peste 20% fac sport în aer liber, în timp ce 18% consideră că drumul de acasă până la birou este o activitate fizică. Iată câteva recomandări care ar putea să ne ajute să ne menținem motivația constantă pe tot parcursul anului.

Florin Neby - proprietar sala de fitness: În primul rând, mergând la doctor, făcând analize și văzând care sunt carențele. În momentul în care îți modifici alimentația, șansele să te apuci de sport sunt foarte mari. În al doilea rând, sport nu înseamnă doar efort făcut la sală. Sport înseamnă și efort moderat, dar făcut constant.

Până la urmă, important este să facem mișcare, indiferent de locul în care alegem să o facem. Și asta pentru că statisticile sunt îngrijorătoare la nivelul țării noastre. Aproape 60% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce în cazul copiilor procentul este de 30%, arată cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE