Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă "transferul" lui Lewis Hamilton de la Mercedes la Ferrari, în termeni financiari

Anunțul privind trecerea lui Lewis Hamilton de la Mercedes la Ferrari a surprins pe multă lume, inclusiv pe specialiștii din domeniu, din mai multe puncte de vedere. Pilotul britanic ar urma să se alăture "Scuderiei" din sezonul 2025, astfel că el va concura tot pentru Mercedes în stagiunea 2024.

Hamilton îl va înlocui pe Carlos Sainz, căruia îi va expira contractul în decembrie 2024. La finalul acestui sezon, Hamilton va bifa 11 ani la Mercedes.

Ce înseamnă "transferul" lui Lewis Hamilton de la Mercedes la Ferrari

Dimensiunile acestei mutări sunt considerate de-a dreptul gigantice, dacă sunt luați în considerare mai mulți factori.

În septembrie 2023, Hamilton își prelungise cu doi ani contractul cu Mercedes, cu scadență la finele anului 2025. Potrivit unei clauze, el poate pleca la finalul anului 2024, clauză pe care a activat-o.

Totodată, în noul contract este și o creștere substanțială de salariu. Septuplul campion mondial are stipulat un salariu anual de 55 de milioane de dolari, față de cele 35 de milioane încasate prin precedentul acord, după cum menționează Forbes. Cu această sumă, Hamilton l-a egalat pe Max Verstappen, campionul ultimilor trei ani. Iar în aceste condiții, specialiștii se întreabă ce sumă ar urma să încaseze britanicul de la Ferrari pentru a părăsi Mercedes.

Conform unor surse interne, citate de publicația Crash, echipa "căluțului cabrat" ar urma să-i ofere 100 de milioane de dolari pe an. În consecință, Hamilton ar deveni pilotul cel mai bine plătit din istorie și printre primii sportivi din lume la capitolul remunerație anuală. Însă nu se precizează dacă această sumă include și banii pe care îi primește din drepturi de imagine, sponsorizări, bonusuri și alte contracte de asociere. În orice caz, suma este una enormă.

De ce a plecat Hamilton de la Mercedes la rivala Ferrari

Pe 1 februarie, Toto Wolff a convocat o ședință de urgență la Brackley, pentru a da vestea echipei, prin teleconferință. Însă totul a avut loc la câteva ore după ce zvonurile au apărut deja pe internet și doar cu puțin timp înainte de anunțul oficial. Însă însuși Toto Wolff a primit vestea cu o zi înainte, chiar de la Hamilton. Pilotul a mers acasă la Wolff, la Oxford, pentru întâlnirea "tradițională" pe care cei doi o au la fiecare început de sezon. Nici șeful de la Mercedes nu s-a așteptat ca Hamilton să renunțe la contractul bănos semnat în septembrie.

Este știută relația bună pe care Hamilton o are cu șeful de la Ferrari, Fred Vasseur. Cei doi au lucrat împreună în urmă cu două decenii, când britanicul a câștigat campionatele de Formula 3 și GP2 (n.r: acum se numește Formula 2) cu echipa ART, deținută de Vasseur, în 2005 și 2006. Sezonul următor, în 2007, Hamilton a debutat în Formula 1, cu McLaren Mercedes.

În plus, chairman-ul de la Ferrari și Stellantis, John Elkann, are o admirație binecunoscută pentru Lewis Hamilton, după ce a declarat de mai multe ori că i-ar plăcea să îl poată convinge pe britanic să concureze pentru Scuderie.

În ultimii trei ani, titlul de campion mondial i-a revenit lui Verstappen, ceea ce l-a deranjat pe Hamilton, care le-a și reproșat mecanicilor și inginerilor de la Mercedes diferite chestii punctuale. Iar britanicul era nemulțumit că ei nu puneau în practică ceea ce le sugera el.

În aceste condiții, ceea ce l-a convins pe Hamilton să semneze cu Ferrari ar fi fost și faptul că echipa italiană i-a oferit garanții cu privire la priceperea tehnică a personalului, în special odată cu sosirea iminentă a lui Loic Serra, fost inginer la Mercedes. De asemenea, Ferrari va căuta să colaboreze cu Hamilton în ceea ce privește o varietate de probleme pe care s-a concentrat britanicul în ultimii ani.

Această mutare pe care o face Hamilton va însemna, totodată, și un "boost" pentru Ferrari. Pe lângă faptul că Scuderia va avea cel mai tare cuplu de piloți de pe grilă - Hamilton și Leclerc - echipa va profita și din punct de vedere economic. Ca o paranteză, trebuie precizat că Charles Leclerc nu a fost deranjat de vestea venirii lui Hamilton la Ferrari, în ciuda concurenței care va exista între ei, ci chiar s-a bucurat.

În urma anunțului considerat șocant, prețul acțiunilor Ferrari a crescut brusc cu 6%, până la 6,12 miliarde de dolari. Gruparea italiană și-a anunțat și rezultatele financiare în aceeași zi în care a apărut știrea cu Hamilton. Prețul acțiunilor Ferrari a atins un record de 588 de dolari la bursa de valori din New York, iar valoarea de piață a companiei a crescut la aproximativ 105 miliarde de dolari. Dar cifrele ar putea fi depășite în scurt timp.

Un amănunt învăluit în mister rămâne însă durata contractului lui Hamilton. Având în vedere că el a împlinit 39 de ani în ianuarie, specialiștii susțin că el ar fi semnat pe doi ani, cu drept de prelungire pe încă unul, conform Racingnews365. În comunicatul celor de la Ferrari se precizează doar că Hamilton are un contract "multianual".

  • Lewis Hamilton deține recordul de titluri mondiale în Formula 1, șapte, la egalitate cu Michael Schumacher.
  • Hamilton deține recordul pentru cele mai multe victorii în "Marele Circ", 103, cele mai multe plecări din pole-position, 104, și cele mai multe clasări pe podium, 197.

Averea lui Lewis Hamilton

În acest moment, averea lui Lewis Hamilton este în jur de 300 de milioane de dolari, conform reputatei publicații Forbes.

Pilotul are unele afaceri în diverse domenii, de la investițiile în fotbalul american (NFL), la cele în afacerile cu carne pe bază de plante, sau la domeniul modei vestimentare și al filmului. Doar în 2023, Hamilton a câștigat în jur de zece milioane de dolari din sponzorizări.

Pilotul este co-proprietar la Denver Broncos din 2022, iar Echipa NFL era evaluată la 5,1 miliarde de dolari în august 2023, potrivit aceleiași publicații Forbes.

În ceea ce privește industria alimentară, Hamilton este investitor, alături de actorul Leonardo Di Caprio, într-un lanț de burgeri vegani, cu puncte în New York, Londra, Milano și Dubai. Septuplul campion mondial și-a lansat și propria marcă de tequila fără alcool, în octombrie 2023, care folosește planta de agave albastră pentru a face tequila fără alcool.

Din 2018, Hamilton are o linie vestimentară în colaborare cu Tommy Hilfiger.

În industria cinematografiei, Hamilton produce un film despre Formula 1, cu actorul Brad Pitt, iar pelicula urmează să fie lansată în 2025 și va fi distribuită de Apple Studios.

  • Calendarul Formula în 2024 va cuprinde 24 de curse. Etapa din China revine în program, după ce în sezonul 2023 a fost anulată din cauza îngrijorărilor privind răspândirea COVID.
  • Sezonul 2024 de Formula 1 va debuta în weekend-ul 29 februarie-2 martie, la Bahrain și se va încheia în weekendul 6-8 decembrie, când este programată etapa din Abu Dhabi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE