Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O gaură în noul circuit de Formula 1 din Las Vegas a făcut ravagii la mașinile piloților. Antrenamentele au fost anulate temporar

În 2022, Las Vegas a primit "undă verde" pentru un circuit stradal de Formula 1, care are prima cursă în acest weekend. Însă deja există probleme. La prima sesiune de antrenamente dinaintea cursei inaugurale, a apărut un fel de gaură în circuit. Practic, supapa unui canal a cedat, iar bolizii au fost afectați după ce au trecut în plină viteză prin acea zonă aflată între cazinourile Bellaggio și Paris.

Cel mai mult au avut de suferit Ferrari-ul de 15 milioane de dolari al lui Carlos Sainz și Alpine-ul lui Esteban Ocon. După ce a Sainz a trecut peste acel canal, a oprit mașina. Comisarii de cursă au verificat zona și a fost ridicat steagul roșu, ceea ce înseamnă oprirea antrenamentelor după mai puțin de zece minute din prima sesiune de antrenamente. Charles Leclerc, de la Ferrari, reușise cel mai bun timp până la momentul întreruperii.

O gaură de canal a creat probleme pe circuitul din Las Vegas

"Structura monococă, motorul și bateria sunt deteriorate complet. Este pur și simplu inacceptabil", a spus directorul de la Ferrari, Frederic Vasseur, care a subliniat că reparațiile bolidului "costă o avere".

Mașina lui Esteban Ocon a fost atât de grav zdruncinată încât a fost necesară schimbarea șasiului.

"În urma verificărilor, am ajuns la concluzia că a cedat cadrul de beton din jurul unui capac de canalizare. Acum trebuie să verificăm toate celelalte capace de canalizare, ceea ce va dura ceva timp. Vom discuta cu echipa de ingineri de la circuitul local pentru a estima cât timp va fi necesar și vom reveni cu o actualizare, în caz că vor exista modificări de program", a anunțat Federația Internațională de Automobilism.

Între timp, problemele la circuit au fost remediate, iar a doua sesiune de antrenamente libere a fost decalată cu două ore și jumătate. Atât Sainz, cât și Ocon s-au încadrat în timp cu reparațiile mașinilor și au putut participa.

Carlos Sainz, penalizat cu 10 poziții pe grila de start a Marelui Premiu din Las Vegas

Pentru că a fost nevoit să schimbe motorul și bateria, Carlos Sainz a fost retrogradat cu 10 locuri pe grila de start a Marelui Premiu din Las Vegas, conform regulamentului. Pentru Sainz, acesta este al treilea motor pe care îl schimbă în acest sezon. Astfel, el a depășit limita celor două populsoare acceptate pentru un sezon. În plus, bateria pe care a montat-o pe mașină după incident nu era destinată monopostului său.

  • Cursa va avea loc duminică, de la ora 8 (ora României), iar calificările se vor disputa sâmbătă, de la ora 10:00 (ora României).

Oficialii de la Ferrari au solicitat să fie făcută o derogare în acest sens și Sainz să nu fie penalizat, având în vedere că schimbarea motorului a fost cauzată de factori externi.

"Comisarii au determinat că, în ciuda faptului că prejudiciul a fost cauzat de circumstanțe externe extrem de neobișnuite, articolul 2.1 din Regulamentul Sportiv de Formula 1 obligă toți oficialii, inclusiv comisarii, să aplice regulamentele așa cum sunt ele scrise. Stewardii notează că, dacă ar fi avut autoritatea de a acorda o derogare în ceea ce ei consideră în acest caz circumstanțe atenuante, neobișnuite și nefericite, ar fi făcut-o. Totuși, reglementările nu permit o astfel de acțiune", a fost reacția celor de la FIA.

Au reacționat și cei de la Mercedes, prin vocea directorului Toto Wolff, care a numit situația "complet ridicolă".

  • Formula 1 a revenit în Las Vegas după o pauză de 41 de ani.
  • Transformarea străzilor într-un circuit stradal a costat statul Nevada peste 570 de milioane de dolari.
  • Acest circuit are cea mai mare zonă a boxelor din calendarul de Formula 1.
  • Lungimea circuitului este de 6,2 Km.
  • Sunt 50 de tururi, în care va fi parcursă o distanță totală de 310 kilometri.

Las Vegas a mai organizat două curse de Formula 1, sub denumirea Caesars Palace Grand Prix, în 1981 (câștigător Alan Jones / Williams) și în 1982 (Michele Alboreto / Tyrrell).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE