Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Formula 1: Max Verstappen, pentru a treia oară campion mondial. Titlu câștigat matematic în Qatar

Max Verstappen a câștigat al treilea titlu mondial consecutiv de Formula 1. Pilotul olandez a terminat pe locul 2 cursa de sprint din Qatar, suficient pentru a-și asigura punctele necesare pentru a deveni matematic campion mondial.

Verstappen avea nevoie de numai trei puncte în acest weekend pentru a-și adjudeca al treilea titlu din carieră. Coechipierul său de la Red Bull, Sergio Perez, pe locul doi în clasamentul piloților, a abandonat în cursa de sprint de sâmbătă.

Oscar Piastri de la McLaren, aflat la primul său sezon ca pilot full time, a câștigat cursa de sprint și a obținut prima sa victorie în Formula 1.


Știre inițială:

Este doar o chestiune de timp până când Max Verstappen va fi deveni pentru a treia oară campion mondial de Formula 1. Victoria obținută în ultima etapă, din Japonia, l-a adus pe pilotul olandez la 400 de puncte în clasamentul piloților, cu un avans de 177 de puncte în fața coechipierului său, Sergio Perez.

Cu numai șase etape rămase din sezonul 2023 de Formula 1, un număr de maximum 180 de puncte sunt în joc (trei etape conțin și curse de sprint). Acest lucru înseamnă că al treilea titlu de campion mondial poate veni pentru Max Verstappen chiar în etapa din acest weekend, dacă obține în total trei puncte, după cursa de sprint de sâmbătă și Marele Premiu de duminică.

  • În etapa din Qatar, un pilot poate obține un maximum de 34 de puncte (8 puncte pentru victoria în cursa de sprint + 26 de puncte pentru victoria în Marele Premiu și bonusul pentru cel mai rapid tur).

Astfel, chiar dacă Perez va câștiga cursa de sprint și cele 8 puncte puse în joc, Verstappen își va asigura titlul dacă va termina pe locul șase sau mai sus.

Dacă nu va reuși să obțină niciun punct în cursa de sprint de sâmbătă, pilotul olandez poate deveni campion mondial dacă în cursa de duminică termină pe locul 8 (și obține patru puncte) sau pe locul 9 (două puncte) + punct bonus pentru cel mai rapid tur.

Max Verstappen va intra în istoria Formulei 1

Dacă pilotul olandez obține punctele necesare sâmbătă, va fi primul pilot din istoria Formulei 1 care câștigă titlul mondial după o cursă de sprint.

Al treilea titlu mondial îl va include pe Max Versappen într-o listă selectă. Va fi al 11-lea pilot de Formula 1 care obține minimum trei titluri de campion mondial. Va fi, de asemenea, numai al cincilea pilot care obține al treilea titlu de campion mondial consecutiv. Michael Schumcher deține recordul pentru cele mai multe campionate câștigate consecutiv: 5.

Clasamentul piloților în sezonul 2023, înaintea etapei din Qatar

  1. Max Verstappen - 400 puncte
  2. Sergio Perez - 223 puncte
  3. Lewis Hamilton - 190 puncte
  4. Fernando Alonso - 175 puncte
  5. Carlos Sainz - 150 puncte
  6. Charles Leclerc - 135 puncte
  7. Lando Norris - 115 puncte
  8. George Russell - 115puncte
  9. Oscar Piastri - 57 puncte
  10. Lance Stroll - 47 puncte
  11. Pierre Gasly - 46 puncte
  12. Esteban Ocon - 38 puncte
  13. Alexander Albon - 21 puncte
  14. Nico Hulkenberg - 9 puncte
  15. Valtteri Bottas - 6 puncte
  16. Zhou Guanyu - 4 puncte
  17. Yuki Tsunoda - 3 puncte
  18. Kevin Magnussen - 3 puncte
  19. Liam Lawson - 2 puncte
  20. Logan Sargeant - 0 puncte
  21. Nyck De Vries - 0 puncte
  22. Daniel Ricciardo - 0 puncte

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE