Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Formula 1: Cursele de sprint din 2023, explicate. Ce aduce nou acest sezon

Cursele de sprint au fost introduse în sezonul 2021 din Formula 1, însă numai pentru trei etape din calendarul competițional: Silverstone (Marea Britanie), Monza (Italia) și Interlagos (Brazilia). La fel și în anul 2022, când au existat curse de sprint în Italia (circuitul Emilia Romagna), Austria și Brazilia.

Anul 2023 vine cu o serie de noutăți: mai multe etape vor găzdui și curse de sprint (șase), iar weekend-ul de cursă care conține și sprinturi se va desfășura după alte reguli decât în ultimii doi ani.

Ce sunt cursele de sprint

Pentru început, să vedem cum a apărut ideea curselor de sprint. Formatul este cunoscut în special fanilor Formula 2 și Formula 3, unde cursele de sprint fac parte din fiecare etapă, desfășurându-se sâmbătă, cu o zi înaintea cursei de Grand Prix.

În Formula 1, formatul a fost introdus ca un test, în sezonul 2021. Cursele de sprint s-au desfășurat pe o distanță mai scurtă, de 100 km (cu o durată de aproximativ 30 de minute), fără opriri obligatorii la boxe. Piloții clasați pe primele trei locuri au primit puncte (locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct). Calificările, care aveau loc vineri, stabileau ordinea de start pentru cursa de sprint, iar ordinea în care piloții terminau cursa de sprint stabilea apoi ordinea de start pentru Grand Prix-ul de duminică.

În sezonul 2022, sistemul a fost ușor schimbat, iar primii opt clasați în cursa de sprint primeau puncte, de la 8 (locul 1) până la un punct (locul 8). Numărul de etape care conțineau și curse de sprint a rămas același (trei), la fel și sistemul de calificare.

Cursele de sprint în 2023. Ce schimbări vor vedea fanii Formula 1

În sezonul 2023, au fost introduse o serie de schimbări. În primul rând, s-a mărit numărul de etape din calendarul Formula 1 în care vor exista curse de sprint la șase: Azerbaidjan (29 aprilie), Austria (1 iulie), Belgia (29 iulie), Qatar (7 octombrie), SUA (Austin - 21 octombrie) şi Brazilia (4 noiembrie).

Apoi, vor exista două sesiuni de calificări: una pentru sprint și o alta pentru Grand Prix.

Astfel, vineri vor avea loc calificările care vor stabili ordinea de start pentru Grand Prix-ul de duminică, iar sâmbătă vor avea loc calificările pentru cursa de sprint, urmate de cursa de sprint. Cu alte cuvinte, spre deosebire de precedentele sezone, cursa de sprint nu va mai stabili ordinea de start pentru Grand Prix-ul de duminică.

Cum se vor desfășura calificările pentru sprint? La fel ca în calificările obișnuite, vor exista trei sesiuni (Q1, Q2 și Q3), însă vor avea o durată mai scurtă: Q1 - 12 minute, Q2 - 10 minute, Q3 - 8 minute.

Se va respecta regula ca finalul primelor două sesiuni (Q1 și Q2), cele mai lente cinci mașini să fie eliminate.

Spre deosebire de calificările obișnuite, în cele pentru sprint piloții vor fi obligați să folosească un anumit tip de pneuri pentru fiecare sesiune: un set de pneuri medii pentru Q1, un alt set de pneuri medii pentru Q2 și un set de pneuri soft pentru Q3.

Sistemul de punctare pentru cursele de sprint a rămas neschimbat, astfel că și în acest sezon primii opt clasați vor primi puncte.

Statistici interesante despre cursele de sprint în Formula 1

  • Max Verstappen a fost primul pilot care a câștigat o cursă de sprint în Formula 1. S-a întâmplat în 2021, la Silverstone (Marea Britanie).
  • Max Verstappen a câștigat cele mai multe curse de sprint (trei din cele șase care au avut loc în total 2021 și 2022). Este urmat de Valtteri Bottas (două victorii) și George Russell (o victorie).
  • Max Verstappen (Emilia Romagna 2022) și George Russell (Interlagos 2022) au obținut numărul maxim de puncte într-un weekend cu sprint: 34 (26 de puncte pentru câștigarea cursei de Grand Prix și punctul pentru cel mai rapid tur + 8 puncte pentru câștigarea cursei de sprint).
  • Lewis Hamilton, la Interlagos 2021, a câștigat 15 poziții în timpul cursei de sprint, cea mai spectaculoasă revenire pe grilă de la introducerea formatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE